Farmaceutska industrija Svet

Hemomont otvorio novi pogon u Crnoj Gori

Hemomont otvorio novi pogon u Crnoj Gori

Kompanija Hemomont, prva fabrika lekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i Štada grupe otvorila novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova “SNUP” u Podgorici, saopštila je danas ta kompanija.

Pogon u čiju je izgradnju i opremanje, kako se navodi, uloženo 5,3 miliona evra, obezbedio je dodatno zapošljavanje 30 radnika, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejova mesečno. U novom postrojenju, koje se prostire na 1.700 kvadratnih metara, proizvodiće se sprej za nos za decu i odrasle i izvoziće se na devet inostranih tržišta.

Izvršna direktorka Hemomonta Snežana Perović rekla je da je ta fabrika za prethodne 24 godine od malog pogona za proizvodnju osnovnih infuzionih rastvora prerasla u kompaniju koja je lider u farmaceutskoj industriji i jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori.

-Od svog osnivanja do danas Hemomont je za sedam puta povećao broj proizvoda i broj zaposlenih-rekla je Perović.

Generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Štada grupe Ronald Zeliger rekao je da je Hemofarm regionalni centar Štada grupe za tržišta centralne i jugoistočne Evrope i da je pod svoje okrilje dobio 13 zemalja od kojih je osam u EU.

-Svi proizvodni centri Hemofarma su lideri na svojim tržištima, u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Štada je od 2006. godine u modernizaciju postrojenja Heomonta uložila 12,5 miliona evra- rekao je Zeliger.

Pored Hemofarma, u vlasničkoj strukturi Hemomonta je, kako je navedeno, i država Crna Gora. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao jeda će ta investicija ove godine omogućiti rast proizvodnje i prihoda za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

 

 

 

 

Izvor: Seebiz