Svet

Gyroglove dobitnik F Factor nagrade za pomoć obolelima od Parkinsonove bolesti

Gyroglove, kompanija koja je zaslužna za razvoj nosive rukavice koja stabilizuje zglob i umiruje tremor ruku kod pacijenata koji boluju od Parkinsonove bolesti, dobitnik je F Factor nagrade u vrednosti od 10.000 funti. 

Dodeljivanje ove nagrade pokrenuli su američki Founders Forum i Sajmon Kauel iz Londona, osnivač i pokretač takmičenja X Factor, sa ciljem da pronađu i podrže preduzetnike iz oblasti novih tehnologija, koji svojim originalnim idejama i inovativnim proizvodima doprinose rešavanju određenih problema od društvenog značaja.

Osnivači kompanije Gyroglove, dvadesetčetvorogodišnjaci Pol de Panis Pasis i Tiarvando Lasiman, nagradu su primili na svečanoj dodeli u Londonu, nakon pobede nad više stotina mladih inovatora koji su učestvovali na konkursu. 

Njihov patent Gyroglove je responzivna, nosiva rukavica dizajnirana tako da umiruje tremor ruku obolelih od Parkinsonove bolesti. Rukavica funkcioniše uz pomoć žiroskopa i akcelerometra, a korisnicima olakšava svakodnevne aktivnosti, poput oblačenja ili pripremanja obroka. 

Budući da Gyroglove rukavica umanjuje drhtanje ruku i do 60 procenata, bez potrebe za bilo kakvim invazivnim hirurškim intervencijama, stručnjaci su ocenili da bi ovaj aparat mogao da ima ogroman značaj za poboljšanje kvaliteta života više od 200 miliona ljudi širom sveta koji boluju od Parkinsonove bolesti.

Leave a Comment