Svet

GSK ključni partner u istraživanju demencije

Kompanija GlaxoSmithKline (GSK) najavila je da će biti ključni partner u novoosnovanom globalnom Fondu za istraživanje demencije. Fondacije je osnovana pod pokroviteljstvom Vlade Velike Britanije, a u njenom radu učestvovaće vodeće farmaceutske kompanije i Istraživački centar za Alchajmerovu bolest. 

Ukupna ulaganja u fond iznose oko 100 miliona dolara, od čega će najveće pojedinačno ulaganje doneti GSK, u iznosu od 25 miliona dolara.  

Cilj fonda je ulaganje u identifikaciju i dalje istraživanje novih mogućnosti za tretman demencije u zemljama širom sveta, kao i posvećenost otkrivanju inovativnih načina lečenja. Procenjuje se da će finansijska podrška, kao i učešće stručnjaka u ranim fazama istraživanja, dovesti do ubrzanja razboja novih terapija za oboljenja povezana sa gubitkom pamćenja.

Podaci Svetske zdravstevne organizacije pokazuju da se više od 35 miliona ljudi širom sveta bori sa demencijom, a procenjuje se da bi taj broj mogao da se utrostruči do 2050. godine. Već sada, kako ističu stručnjaci, demencija predstavlja veliki problem za stanje u javnom zdravlju stanovništva na globalnom nivou.   

Kompleksnost mozga, u naučnom smislu, otežava pronalaženje efikasnih rešenja za lečenje neurodegenerativnih stanja. Pore toga, spor razvoj bolesti i raznovrsnost simptoma, dodatno utiču da to da klinička ispitivanja za potencijalne nove lekove često ne donose pozitivne rezulatate. Procenat neuspešnih istraživanja novih terapija za demenciju i druga neurodegenerativna oboljenja iznosi čak 95 odsto izvršenih kliničkih studija, što je otprilike dvostruko više u odnosu na neuspehe istraživnaja iz drugih oblasti.    

Predstavnici kompanije GSK ističu da je upravo zbog toga važna saradnja stručnjaka na ovom polju, kao i podela finansijskog rizika, što omogućava novoosnovani fond. Svi partneri koji učestvuju u radu ove fondacije, u saradnji sa ekspertima iz oblasti neuronauke, mogli bi da dovedu do pozitivnih rešenja i uspešnih istraživanja novih terapija, zaključak je predstavnika GSK.