Aktuelnosti

Grčevi

Jedan od najčešćih razloga uznemirenosti roditelja, zbog kojeg u prva tri meseca života novorođenčeta dolaze kod pedijatra, jesu kolike infantilis. Grčevi kod beba najčešće se javljaju do četvrtog i retko traju do šestog meseca života. Počinju naglo, najčešće u poslepodnevnim i večernjim satima. Ako bolan, vriskav plač traje duže od tri sata, najmanje tri dana u nedelji, tokom najmanje tri nedelje, ispunjeno je tzv. pravilo trojke za klasičnu definiciju grčeva. Beba je crvena u licu, skuplja nožice ka trbuhu, stiska pesnice, ima napet i nadut trbuh, vetrove. Grčevi obično prestaju naglo, posle čega beba zaspi.

Postoji više teorija koje pokušavaju da objasne poreklo grčeva, a čini se da ima nekoliko faktora koji u kombinaciji kao rezultat daju pojavu grčeva i neprijatnosti.

Novorođenčad ima nerazvijen digestivni sistem koji nikad nije sprovodio hranu. Gastrointestinalni sistem bukvalno tek uči da funkcioniše. Mišići potrebni za varenje nisu razvili pravilan ritam za pomeranje hrane kroz digestivni trakt. Bebe nemaju ni razvijenu dobroćudnu bakterijsku floru koja bi pomagala u varenju. Time se objašnjava i to što većina beba preraste grčeve tokom prvih meseci života.

Određena hrana koju majke unose dok doje decu sadrži hemikalije i alergene koji mogu izazvati grčeve kod izvesnog broja novorođenčadi. Dojenjem se tragovi povrća kao što su kupus, repa ili slačica mogu preneti na bebu i izazvati gasove i naduvenost.

Dok sisaju, bebe često gutaju vazduh ili plaču, što takođe može dovesti do nadutosti.

Anksioznost majke može uticati na pojavu grčeva kod beba.

 

U Odeljenju pedijatrije Gajeve bolnice u Londonu obavljena su istraživanja koja pokazuju da gotovo polovina beba pati od grčeva zbog netolerancije na laktozu. Simptomi su znatno smanjeni kada je u mleko stavljen enzim laktaza. Netolerancija na laktozu je česta i uobičajena i predstavlja privremen problem kod beba, ali može biti uznemirujuća i za roditelje i za odojčad. Ipak, beba će vremenom početi da proizvodi dovoljno enzima da bi mogla da svari unesenu laktozu.

 

Kako lečiti grčeve

Postoji nekoliko načina za lečenje grčeva kod beba. Kao i uvek, treba se konsultovati s pedijatrom pre upotrebe lekova, lekovitih sredstava ili suplemenata. Ne treba zaboraviti da deca prerastu grčeve za nekoliko meseci i da oni ne utiču na njihovo zdravlje. Treba imati na umu i to da grčevi možda nisu jedini razlog bebine uznemirenosti. Ako beba glasno plače sve vreme i roditelji ne mogu da je uteše, treba se posavetovati sa lekarom. Pharma network je o tome razgovarao sa specijalistom pedijatrije dr Đurđicom Ćećez, koja radi u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu.

– Da bismo razlikovali plač uzrokovan grčevima od plača zbog drugih razloga, treba da znamo da je plač govor bebe. Ona nam na taj način saopštava da je gladna ili fizički ili emotivno, tj. da ima potrebu za dodirom, da je mokra, da joj je hladno, pretoplo, da je nešto boli. Plač je i način njenog neophodnog emotivnog pražnjenja. Uobičajeno je da bebe u tom uzrastu obično plaču od sat i po do četiri sata dnevno – kaže dr Ćećez.

Grčevi se javljaju podjednako kod dečaka i devojčica, prve i kasnije rođene dece, kod one koja sisaju ili su na veštačkoj ishrani. Češći su i jači kod beba majki pušača, kao i kod beba rođenih sa manjom telesnom masom, mada se kod njih javljaju nešto kasnije. Ako roditelji verodostojno opišu vreme početka, trajanje plača i ponašanje bebe tokom plača, pedijatar će nakon detaljnog pregleda, sa velikom verovatnoćom moći da postavi dijagnozu grčeva. Ipak, prema rečima naše sagovornice, ponekad je potreban i pregled kod lekara drugih specijalnosti, na primer kod hirurga, da bi se isključilo akutno hirurško oboljenje, oftalmologa, zbog mogućeg prisustva stranog tela u oku, najčešće neke dlačice ili erozije rožnjače, ORL specijaliste, zbog sumnje na upalu uva, a ređe i kod neurologa.

Neki autori smatraju da određene supstance u preparatima protiv grčeva kod beba, kao što su veštački zaslađivači aspartam i ciklamat ili limunska kiselina, inače jak alergogen, nisu poželjne, pa čak i da su štetne za bebe tog uzrasta. Isto važi i za čajeve, čija doza i neželjeni efekti u tom uzrastu nisu poznati.

 

Šta prija bebi

Kako pomoći bebi i njenim uplašenim, izmorenim, uznemirenim roditeljima koji se često osećaju i krivim? Dr Ćećez smatra da najpre treba smiriti roditelje, jer samo smiren roditelj ili negovatelj može pomoći bebi. Potrebno je objasniti im da grčevi, bez obzira na to koliko su uporni, iscrpljujući i bolni, neće ugroziti niti oštetiti bebino zdravlje.

– Bebe osećaju emocije prisutnih osoba, posebno majke, sa kojom postoji jaka biološka veza u prvih šest meseci, i biće još više uznemirene ako je neko pored njih uplašen i zabrinut. Zbog toga savetujemo da brigu o bebi koja ima grčeve vode naizmenično dve osobe. Dok umorna mama ide u kraću šetnju da se relaksira ili da se na neki drugi način odmori, otac ili drugi član porodice, odmoran i smiren, treba da bude uz bebu – objašnjava dr Ćećez.

Stavljanje tople, prepeglane pelene ili termofora napunjenog toplom vodom na stomačić svakako može da pomogne u smirivanju grčeva. Bebama treba omogućiti boravak u sobi sa temperaturom od 22 stepena, bez jakih svetlosnih i zvučnih stimulansa kao što je, na primer, mobilni telefon koji zvoni svaki čas i razbuđuje i još više uznemiruje dete. Danas su poznata mnoga štetna dejstva zračenja mobilnih telefona na bebe, te taj aparat, prema mišljenju naše sagovornice, ne bi smeo da bude u prostoriji u kojoj je beba. Neke bebe smiruje i ujednačen zvuk pojedinih kućnih aparata kao što su fen za kosu, aspirator, usisivač, a neke se smire tek kad ih roditelji provozaju automobilom. Ponekad će bebe prestati da plaču i same kada ih stavite u krevetac.

– Pošto je svaka beba mala ličnost, njihove potrebe su različite. Prvi korak svakako je uzimanje bebe u naručje. Ako joj glavicu okrenemo na levu stranu da čuje ritmične otkucaje majčinog srca, uz toplinu majčinog tela, beba će imati osećaj obgrljenosti, koji je podseća na vreme provedeno u materici, što će na mnoge od njih delovati smirujuće. Posebno je blagotvoran kontakt kože na kožu. U svim tim položajima savetujemo lagano kružno masiranje bebe po leđima dok leži na trbuhu ili stomačića dok leži na leđima. Nekima prija i umotavanje u pamučno ćebence, uz lagano ljuljanje i pevušenje. Pa zašto postoje uspavanke? Retko kad čujem majke da pevušeNajčešće ispuštaju glas ššš … koji liči na neprijatno šištanje, a nikad nisam videla da je to ijednu bebu smirilo. Neretko viđam i kako ljuljuškanje prelazi u drmusanje, što za posledicu može imati i povredu bebe – kaže dr Ćećez.

Važno je podsetiti roditelje da se bebe navikavaju na ovaj svet i da im se, kako rastu, grčevi povlače i nestaju. Njihov digestivni sistem uči da pravilno funkcioniše. Ima mnogo roditelja koji su prošli kroz istu fazu i imaju određena iskustva. Međutim, neće svaka beba isto reagovati na određeni metod, ponekad savet može da pomogne, a ponekad ne. Treba probati jedan po jedan i nadati se da će nešto od toga pružiti utehu bebi.

– I na kraju, roditeljima poručujem da se naoružaju ljubavlju, strpljenjem, blagošću, smirenošću, da budu naizmenično prisutni, da pomažu jedno drugom, jer će tako i svojoj bebi pomoći da što lakše prebrodi najčešći bolni problem u prvoj polovini prve godine života – zaključuje dr Ćećez.