Svet

Grafen bi mogao da bude novi lek protiv raka

Istraživači sa Univerziteta u Mančesteru upotrebili su grafen kako bi otkrili i neutralizovali ćelije raka, a da pri tom ne oštete druge ćelije. To je potpuno nov pristup lečenju tumora, koji otvara brojne mogućnosti za prevenciju i lečenje različitih vrsta raka, koristeći netoksični materijal.   

Rezultati istarživanja objavljeni su u stručnom šasopisu Oncotarget, a pokazuju da se oksid grafena, kao modifikovan oblik grafena, ponaša kao agens koji ciljano pronalazi ćelije tumora i utiče na njih. Tim istražiavača pripremio je nekoliko različitih formulacija oksida grafena sa ciljem da utiču na rak dojke, pankreasa, pluća, mozga, jajnika i prostate. Kod svih šest tipova tumora rezultati su bili pozitivni.

Uz već poznate načine lečenja raka, kako ističu stručnjaci, ovo bi moglo da dovede do smanjenja tumora koji se već razvio, kao i da preventivno utiče na dalje širenje ili ponovno pojavljivanje posle terapije. Ipak, potrebno je još istraživanja i kliničkih studija kako bi se u potpunosti dokazala bezbedna primena grafena za pacijente.

Grafen je, inače, dvodimenziona ugljenička struktura debljine jednog atoma, koju su dvojica naučnika, Gejm i Novoselov, 2004. godine izdvojili iz parčeta grafita. Ustanovljeno je da grafit debljine jednog milimetra sadrži tri miliona slojeva grafena naslaganih jedan na drugi, ali labavo međusobno povezanih. Grafen ima izuzetno specifična svojstva. To je veliki kristal, čak 100 puta jači od čelika, a može se rastegnuti i do 20 odsto. Skoro potpuno je providan, ali je istovremeno i toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega. Grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal.