Srbija

Grad izdvojio sredstva za uređenje KBC Dr Dragiša Mišović

Više od pet godina prošlo je od požara koji je zahvatio krov i poslednji sprat KBC Dr Dragiša Mišović, a država do sada nitša nije uložila. Grad će sada izdvojiti novac za uređenje i ako sve bude teklo po planu, radovi će biti završeni do kraja sledeće godine – najavio je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, prilikom nedavnog obilaska KBC-a Dr Dragiša Mišović.

Nikola Nikodijević i gradski menadžer Goran Vesić, kako prenosi Beoinfo, obišli su nedavno KBC Dr Dragiša Mišović kako bi se uverili u dinamiku priprema i realizaciju projekta sanacije i adaptacije kompletne zgrade hirurgije tog KBC-a.

– Grad je izdvojio 138 miliona dinara za prvu fazu radova, koja je u toku, a trebalo bi da obezbedi novac i za nastavak rekonstrukcije. Prema idejnom projektu, koji je Saobraćajni institut CIP uradio 2011. godine, predviđeno je da renoviranje dela bolnice koji je stradao u požaru košta oko 400 miliona dinara – istakao je Nikodijević.

Kada posao bude završen, kako je najavljeno prilikom posete KBC-u, bolnica će biti bogatija za pet novih operacionih sala, centralnu sterilizaciju, najsavremeniju laboratoriju, službu rendgen-dijagnostike sa skenerom i magnetnom rezonancom, kao i službu interne medicine sa intenzivnom negom, koronarnom jedinicom i modernom angio salom gde će obavljati savremene kardiološke procedure.

U toku su radovi na trećem spratu zgrade koja se obnavlja, istakao je tom prilikom prof. dr Radisav Šćepanović, direktor ovog KBC-a, gde će biti smeštene sobe za pacijente. Kada renoviranje bude gotovo, pacijenti će moći da se leče u savremeno opremljenoj klinici koja će se prostirati na oko 10.000 metara kvadratnih.

– Odeljenje hirurgije je ranije imalo 120 kreveta, a sada lekari ove službe „gostuju” na odeljenju urologije i imaju samo 11 kreveta za zbrinjavanje bolesnika. Zbog toga nismo u mogućnosti da zbrinjavamo hitne hirurške pacijente, pa je više opterećen Urgentni centar Kliničkog centra Srbije. Činjenica je da kada ima para sve može brzo da se završi, pa i preuređenje bolnice – rekao je dr Šćepanović, a preneo Beoinfo.

Da podsetimo, u požaru 2009. godine u ovoj bolnici stradala je cela krovna konstrukcija i četvrti sprat zgrade, a zbog korišćenja velike količine vode usled gašenja vatrene stihije uništeni su i iseljeni i niži spratovi. Renoviranje je posle požara započeto zahvaljujući stranim donacijama, ali je ubrzo obustavljeno zbog nedostatka novca za završetak radova.