Svet

FDA ukida korišćenje transmasti

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) najavila je da će nametnuti obavezu izbacivanja transmasti iz prehrambenih proizvoda jer se pokazalo da su one povezane s bolestima srca i da nisu sigurne za konzumaciju. Ove godine je pokrenut postupak njihovog izbacivanja, a do 2018. FDA planira da primarno ukloni glavni sastojak transmasti.

– Ovim potezom želimo da smanjimo bolesti srca i sprečimo hiljade srčanih udara godišnje – rekao je doktor Stiven Ostrov, poverenik FDA, kako se navodi u saopštenju.

FDA je još 2006. godine zahtevala da se transmasti navode na deklaracijama prehrambenih proizvoda, a mnoge kompanije su već počele da ih izbaciju iz sastava namirnica. Lokalne vlasti Njujorka, recimo, zabranile su njihovo korišćenje u restoranima. U FDA smatraju da je između 2003. i 2012. godine konzumacija transmasti opala za 78 odsto. Izveštaj iz marta pokazuje kako 37 odsto namirnica u američkim trgovinama sadrži ove štetne masti.

Dok se one potpuno ne uklone, transmasti će se i dalje navoditi u deklaracijama na namirnicama ili će na njima pisati kako sadrže delimično hidrogenizovana ulja. Za sada je kompanijama dopušteno da navedu da njihove namirnice ne sadrže transmasti ako su zastupljene u količini do 0,5 grama.

Leave a Comment