Srbija

Epidemija malih boginja jenjava

Od malih boginja od prošlog oktobra do danas umrlo je trinaestoro ljudi, a male boginje je do sada dobilo skoro četiri hiljade osoba. Epidemiolog Zoran Radovanović veruju da je u martu epidemija dostigla svoj vrhunac.

Najmlađi oboleli je imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina. Većina preminulih nije bila vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana. Ipak, treba očekivati da epidemija polako jenjava, rekao epidemiolog Zoran Radovanović.
-Mart je sezonski vrh epidemije. Srećom poslednjih meseci povećan je broj vakcinisanih i sada epidemija polako jenjava. Kritična je populacija od jedne do sedme godine i veoma je bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu- kaže Radovanović.

Skoro 4.000 obolelih, na stotine pacijenata bili su u bolnici zbog teških komplikacija što je moglo da bude sprečeno da nije bilo širenja dezinformacija o štetnosti MMR vakcine.

-Zdrastvene ustanove su preduzele sve što mogu ali problem su nerazumni roditelji i oni koji su širili dezinformacije. Srećom oni su sada potpuno marginalizovani. Ipak, neko je odgovoran za smrt ovih ljudi-smatra epidemiolog Radovanović.

Još nije kasno za vakcinaciju. Do 18 godine svako ko nije primio vakcinu, preporuka je da se vakciniše a vakcinišu se zdravstveni radnici.

-Zdrastvene radnike svakako treba vakcinisati. Što se ostalih tiče nema mesta panici ako ne radite u zdrastvenim ili predškolskim ustanovama. Vakcinacija je uvedena 1971. godine ali tada je primana samo jedna doza. Druga doza uvedena je od 1993. godine ali i tada zbog sankcija i teškoća u nabavci vakcina nekoliko godina nisu bili svi obuhvaćeni. Zbog toga među obolelim ima građana starosti između 30 i 50 godina- objašnjava Radovanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTS

Leave a Comment