Srbija

Dvanaest pacijenata prima kubansku vakcinu

Kubansku vakcinu za obolele od raka pluća Cimavaks u Srbiji trenutno dobija 12 pacijenata i svi koji mogu imati koristi od primene te vakcine u kombinaciji sa hemoterapijom i dalje mogu da se prijave, izjavila je onkolog u KBC Bežanijska kosa Sanja Kostić. Kostićeva je rekla da vakcine za obolele od raka pluća ima dovoljno i da su rezultati njene primene očekivani i u korelaciji sa navodima iz literature.

-Kod većine pacijenata postignuta je stabilizacija bolesti uz poboljšanje kvaliteta života, odnosno smanjenje simptoma i znakova bolesti- rekla je Kostićeva.

Prema njenim rečima, bitno je istaći da su neželjeni efekti primene Cimavaksa minimalni i najčešće u vidu lokalnih reakcija. Dodala je da kubansku vakcinu mogu da prime pacijenti sa karcinomom pluća u četvrtom kliničkom stadijumu, dobrog opšteg stanja.

-Pacijent mora imati CT ili NMR endokranijuma koji isključuje postojanje meta promena na mozgu. Sa navedenom dokumentacijom, zakazuje se pregled kod onkologa, a potom i konzilijarni pregled- objasnila je Kostićeva.

Država je u oktobru prošle godine nabavila 1.680 doza te terapije, što je dovoljno za 30 pacijenata. Lek se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, potom još tri puta na 14 dana, a onda po dogovoru sa lekarom. Vakcina se daje u Institutu za plućne bolesti KCS, Institutu za onkologiju u Kamenici i u KBC Bežanijska kosa. Rak pluća jedna je od najčešćih malignih bolesti koja pogađa stanovnike Srbije i od te bolesti godišnje oboli 6.000 ljudi.

Leave a Comment