Srbija

Država uvodi red u centre za estetsku medicinu

Država uvodi red u centre za estetsku medicinu

Ministarstvo zdravlja uvešće više reda u estetsku medicinu i do kraja septembra biće određeni kriterijumi za rad lekara u toj oblasti. Godinama, a naročito u poslednje vreme, tom medicinskom oblašću bave se i nestručni ljudi, što dovodi do velikih posledica po zdravlje pacijenata.

Lekari ističu da nestručno ubrizgavanje botoksa i filera trenutno stvara najveće probleme, jer, kako kažu, time se bave nestručni ljudi.

– Radi se aplikacija filera, znači popunjavanje usana ili bora, i to se onda komplikuje, bilo infekcijom, bilo izumiranjem delova tkiva, zbog čega nastaju trajni deformiteti i trajna naruženja pacijenata. U takvim situacijama mi kao hirurzi reagujemo i popravljamo taj izgled pacijenata koliko je to moguće – kaže hirurg estetske medicine Vesna Rakić.

Danas su društvene mreže prepune ponuda za ulepšavanje, brzo i jeftino, a velike kompanije koje proizvode estetski medicinski materijal često drže jednodnevne obuke.

– Govorim pogotovo o kozmetičarima i medicinskim sestrama koji su priučeni. Čak i zubni tehničari koji se tako predstavljaju, a ne kažu da su lekari, i stavljaju takozvane vinire ili vinjire, kako se pravilno kaže. Svi oni rade danas masovno među estradnim umetnicima i reklamiraju se, a oni u suštini nemaju tu realno pravo – kaže prof. dr Živorad Nikolić iz Dentonija.

Svi stručnjaci su za uvođenje reda u tu oblast kako pacijenti ne bi imali trajne posledice.

– Cilj tih kompanija jeste da što više filtera koje proizvide i prodaju. Oni bi svakog obučili, a da li vi imate pravo, oni vam to ne daju. Tim sertifikatom ne daju vam da radite u usnoj duplji, van usne duplje, na licu ili bilo gde, ako vam to zakonom nije dozvoljeno – ističe dr Nikolić.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za estetsku medicinu privodi kraju izradu kriterijuma po kojima će se raditi tretmani ulepšavanja.

 

 

 

 

 

Izvor: RTS