Srbija

Država će vratiti dug u naredne tri godine

Vlada Srbije i predstavnici veledrogerija i proizvođača lekova dogovorili su se o rešavanju problema duga države od 26 milijardi dinara u sektoru zdravstva, saopštilo je Ministarstvo finasija

 Republički fond za zadravstveno osiguranje (RFZO) postepeno će da skraćuje rokove plaćanja, sa sadašnjih 200 na 150 dana u 2013. godini, a 120 dana u 2014. da bi u 2015. taj rok iznosio 90 dana, navelo je Ministarstvo finansija. Dogovor je postignut sa Grupacijom veledrogerija, Grupacijom proizvođača lekova i Udruženjem stranih proizvođača lekova Inovia.

“Planirano je da taj Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama Skupština Srbije usvoji krajem meseca, a primena bi počela od 31. marta 2013. godine”, navelo je Ministarstvo finansija. Tako bi se regulisalo dugovanje RFZO-a apotekarskim ustanovama za lekove izdate na recept, sanitetski materijal i medicinsku opremu.

Republika Srbija će dugove bolnicama, koji su 31. oktobra 2012., oko 13 milijardi dinara, preuzeti kao javni dug. Ovaj znosu će se isplaćivati bez kamate, u naredne tri godine, u jednakim tromesečnim ratama. Slavica Đukić Dejanović najavila je izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje će omogućiti reformu u finansiranju nabavke lekova i sanitetskog materijala, tako što bi se od 31. marta 2013. uvele centralne javne nabavke.

“To znači da bi se bolnicama i zdravstvenim ustanovama zabranilo da ubuduće samostalno nabavljaju lekove, medicinsku opremu i sanitetski materijal. Na taj način će se sprečiti stvaranje novih dugova i obezbediti ušteda od oko 20 odsto u RFZO”, navodi Ministarstvo finansija. 

Leave a Comment