Svet

Unos gaziranih pića povećava rizik od raka prostate

Rezultati petnaestogodišnjeg istraživanja švedskih naučnika, objavljeni u The American Journal of Clinical Nutrition, pokazuju da osobe koje piju 300ml zašećerenih gaziranih pića dnevno povećavaju rizik od dobijanja raka prostate i za 40 procenata. Studija je sprovedena na uzorku od oko 8000 zdravih muškaraca starosti od 45 do 73 godine. Na kraju istraživanja, oni koji su više konzumirali gazirana pića pokazivali su veću sklonost ka bržem razvoju ove bolesti. Istraživači smatraju da je za to odgovoran insulin koji hrani tumore, a koji se oslobađa po unosu ovakvih zaslađenih napitaka. 

Rak prostate je najčešći slučaj ove bolesti kod muškaraca i zauzima skoro četvrtinu od svih dijagnostikovanih slučajeva kancera kod muškaraca. Naučnici koji su sprovodili ovo istraživanje tvrde kako genetika ima važniju ulogu u predviđanju mogućeg oboljenja od raka prostate, više nego kod drugih vrsta kancera, ali ističu i veliku važnost načina ishrane. 

Rezultati ove studije dodali su na listu još jedan negativan aspekt unošenju gaziranih pića, pored ranije utvrđenih problema agresije kod tinejdžera, rizika smrti od srčanog udara, dugoročnih oštećenja jetre i preranog starenja. 

Leave a Comment