Dijetetika

Disney multivitamini- Sve što deci treba

Disney multivitamini

Sezona respiratornih infekcija obično počinje u oktobru, pa ne treba da nas čude i iznenađuju trenutno pune čekaonice bolesne dece u Domovima zdravlja. Akutne respiratorne infekcije po svojoj učestalosti zauzimaju prvo mesto među infekcijama u dečijoj populaciji. Ujedno, akutne respiratorne infekcije predstavljaju razlog najčešćeg dolaska dece kod pedijatara.

Sezona respiratornih infekcija traje šest meseci (od oktobra do aprila) tokom koje deca u proseku obole 4-7 puta. Kažemo prosečno, jer što su deca starija i imaju bolje razvijen imunitet broj respiratornih infekcija je manji, deca ih lakše podnose i često ih “preguraju na nogama”. Sa druge strane mnogim roditeljima se čini da su njihova deca stalno bolesna i da ulaze iz infekcije u infekciju.

Na stvaranje imuniteta, pored kvalitetnog načina života koji podrazumeva redovnu higijenu ruku i usne duplje, dovoljno sna, fizičku aktivnost, igru i boravak u prirodi na svežem vazduhu, značajnu ulogu ima i pravilna i izbalansirana ishrana. Dugo vremena smo se u brizi za naše zdravlje i zdravlje naše porodice oslanjali na ishranu baziranu na većoj upotrebi svežeg voća i povrća verujući da „zdravlje na usta ulazi“. Međutim, danas, u poređenju sa godinama koje su iza nas, hrana sadrži značajno manju količinu hranjivih materija koje su potrebne našem, a posebno dečijem organizmu, za pravilan rast i razvoj, kao i prevenciju virusnih i bakterijskih infekcija.

Pravilna i izbalansirana ishrana treba da bude osnova i prva linija odbrane od svih infekcija. Deca, pored 3 glavna obroka, u toku dana treba da imaju i 2 užine kako bi se u organizam unela optimalna količina ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina i minerala.

A da li je sve ovo baš i izvodljivo u praksi?

Da li deca jedu sveže voće i povrće svaki dan?

Da li u toku dana imaju 5 obroka?

Koliki broj dece zapravo preskoči prvi i najvažniji obrok – doručak?

Imaju li potpune obroke svakog dana?

Koliko dece u potpunosti završi svoj obrok?

Da li u toku dana unesu dovoljno vitamina i minerala neophodnih za intenzivan rast i razvoj?

Pravilna i izbalansirana ishrana je, ispostavilo se, često nedovoljna, te se stoga u prevenciji infekcija, a za jačanje imuniteta preporučuje upotreba dijetetskih proizvoda.

Na tržištu su se ovih dana pojavili Disney multivitamini za decu – Mickey, Minnie, Princess, Frozen i Cars. Disney multivitamini za decu je dodatak ishrani sa 9 vitamina (C, E, A, D, B6, B12, pantotenska kiselina, biotin i folna kiselina) i 2 minerala (cink i jod).

Disney multivitamini za decu su meke gumene bombone u obliku najpoznatijih dečijih likova iz crtanih filmova – Mickey, Minnie, Elsa, Anna, Hans, Kristoff, Olaf, Sven, Cars, Snežana, Pepeljuga, Mala sirena, Trnova ružica… Bez veštačkih boja i aroma. Preporučeno doziranje za decu stariju od 3 godine je 2 gumene bombone dnevno.

Piše: mr ph. spec. Jelena Šteković