Srbija

Digitalni optički mikroskop stigao u Klinički centar Vojvodine

Digitalni optički mikroskop

Centar za patologiju i histologiju Kliničkog centra Vojvodine, dobio je najsavremeniji digitalni optički mikroskop. On će služiti za dijagnostiku i obuku mladih lekara, a jedinstven je u regionu.


– Digitalni optički mikroskop japanske proizvodnje jeste dragocen aparat kakav ne postoji u okruženju, što je od nemerljivog značaja za rad Centra za patologiju – rekao je v.d. Kliničkog centra dr Petar Slankamenac, koji se zahvalio Pokrajinskoj Vladi na pomoći.

– Ponosni smo zato što sada možemo da radimo visokokvalitetno analize patohistoloških uzoraka, a njih nije malo. Na godišnjem nivou uradi se oko 40 hiljada – kaže dr Petar Slankamenac, v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine.

Aparat, vredan oko 78.000 evra, nabavljen je zajedničkom inicijativom dva Sekretarijata – za visoko obrazovanje i zdravstvo. Osim pacijenata, korist će imati i mladi lekari.

– On će pružiti nešto što je najdragocenije zdravstvenom sistemu, a to je najpouzdaniju dijagnostiku za najteža oboljenja – kaže dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

– U jednoj stvari, u jednom poklonu, rešili smo pre svega probleme pacijenata, a potom i naučnoistraživačku funkciju i edukaciju budućih lekara – kaže Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Inače, u poslednjih šest meseci, zajedničkim projektom Pokrajinske vlade, Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Vojvodine u modernizaciju i renoviranje Centra za patologiju i histologiju uloženo je oko 20 miliona dinara.

Izvor: RTV