Srbija

Da se bolje razumemo i gledamo svet istim očima

Da se bolje razumemo i gledamo svet istim očima

Kompanija Hemofarm izdala je šesti po redu Izveštaj o održivom razvoju i potvrdila lidersku poziciju u ovoj oblasti. Ispunjavajući isti broj indikatora kao kada je ocenjen najvišom ocenom za svoju održivost, Hemofarm je dokazao da je održivi razvoj deo svakog aspekta poslovanja. Predstavljajući Izveštaj o održivom razvoju za 2017. godinu pod nazivom „Da se bolje razumemo i gledamo svet istim očima“, predstavnici kompanije ukazali su da su racionalno trošenje prirodnih resursa, uz ispravan odnos prema zajednici i zaposlenima, ključ odgovornog poslovanja u sadašnjosti i u budućnosti.

Posvećenost održivom razvoju Hemofarm je pokazao i kroz pristup izveštavanju koji je usaglasio sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN). Hemofarm je, naime, svoje aktivnosti predstavio kroz pet primarnih i četiri prateća cilja koja su među ukupno 17 Ciljeva održivog razvoja UN odabrana kao najvažnija za njegovo poslovanje. Kao odgovorna kompanija, Hemofarm je posebnu pažnju obratio i na to šta ispunjavanje ovih ciljeva znači za Srbiju i njene građane. Takođe, u skladu sa održivim vrednostima i papir na kojem je ovaj izveštaj štampan nastao je presovanjem organskih ostataka kivija, maslina, kukuruza, grožđa i limuna.

-U svetu održivog razvoja kao kompanija svake godine se takmičite sami sa sobom, pokušavajući da iznova postignete bolje rezultate. Hemofarm je u tome uspeo i 2017. kada je oborio rekord u proizvodnji – u našim pogonima prošle godine proizvedeno je 5,5 milijardi tableta. Još važnije, postigli smo novi proizvodni rekord, a pride uspeli dalje da smanjimo utrošak energenata u proizvodnim procesima. Ova kompanija postoji skoro šest decenija i u bezbroj prilika pomogli smo zdravstveni sistem u Srbiji, a spremni smo da pomognemo državi, društvu i stručnoj zajednici i u ovom segmentu koji se tiče održivog razvoja- rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Štada grupe.

Ispunjavanje ciljeva UN o održivom razvoju Hemofarma pozdravio je i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, jer ono predstavlja dobro trasiranje puta ka boljoj poziciji Srbije u pregovorima sa EU.

-Koraci koje je Srbija preduzela ka ispunjavanju uslova iz Poglavlja 27 naišli su na odlične reakcije u Evropskom parlamentu, ali moramo da istrajemo i nastavimo sigurnim koracima. Pravi primer kako treba da se odnosimo prema prirodnim resursima i svojoj planeti jeste upravo Hemofarm. Ako i druge kompanije budu sledile primer Hemofarma, posebno kad je reč o pakovanju, upravljanju otpadnim vodama i transportu, naš put ka ispunjavanju uslova iz Poglavlja 27 biće mnogo lakši i brži. Svako od nas treba da razmišlja kako odgovornije da se odnosi prema svojoj okolini i prema svojoj planeti- izjavio je Goran Trivan , ministar zaštite životne sredine.

Strateški pristup održivom razvoju Hemofarma prepoznat je i na svetskom nivou, pa je Hemofarm prošle godine primljen u članstvo Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, ušao u finale svetskog takmičenja „Ideje za akciju“ i učestvovao na debati UN o održivom razvoju.

-Poruka poslata sa UN debate jeste da bez adekvatnog učešća žena u biznisu postizanje ciljeva održivog razvoja nije moguće. Hemofarm je primer dobre poslovne prakse u kojoj su žene za iste poslove jednako plaćene kao njihove muške kolege, a udeo žena u menadžmentu kompanije je čak 60 odsto. Žene i mladi u fokusu su UN iz jasnog razloga: žene koje čine polovinu i mladi koji čine 40 odsto svetske populacije, veliki su potencijal u kreiranju bolje sutrašnjice. Isti fokus ima i Hemofarm, koji o održivosti razmišlja dugoročno, strateški i globalno- istakla je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu.