Aktuelnosti

Cucla

A zbog čega deca sisaju stvari? Sisanje je prirodan refleks kod dece i može početi još u majčinoj utrobi. Kako bebe postaju starije, počinju da sisaju prste, laže ili neke druge stvari jer ih to usrećuje, čini sigurnijim i pomaže da upoznaju svet oko sebe. Mlađa deca sisaju i da bi se umirila. Stavljanje palca ili prsta u usta daje im osećaj smirenosti u teškim trenucima kad dobijaju grdnju ili su odvojeni od roditelja. Pošto je umirujuće, sisanje prstiju može pomoći i pri uspavljivanju. Zbog toga mlađa deca često sisaju stvari u večernjim satima ili kad su umorna. Međutim, sisanje palca ili nekog drugog prsta (ili više prstiju) jeste navika koju je teže iskoreniti od sisanja varalice, a osim toga, oblik prsta nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju isto kao što i sisanje može da izazove deformaciju prsta/prstiju. Zbog toga su neki roditelji srećni što laža postoji. Drugi pak zatvaranje bebinih usta parčetom gume ili plastike smatraju veoma lošom navikom. Naravno, sve je individualno i kao i u većini drugih stvari u životu, istina se nalazi negde na sredini i zavisi prvenstveno od same bebe. Laže mogu biti korisne u raznim situacijama – u pauzama između dojenja, da se gladna beba umiri dok čeka da joj se pripremi obrok, da lakše utone u san s lažom u ustima…

Ipak, laže ne treba koristiti kao univerzalno sredstvo protiv plača. Deca često plaču kada su gladna ili kada im je potrebna pažnja, a na to nikako ne treba odgovoriti stavljanjem cucle u detetova usta. Pošto je tehnika sisanja laže ili cucle na bočici potpuno drugačija od tehnike koja se koristi prilikom dojenja, nekim bebama ta razlika može da bude vrlo zbunjujuća. Za sisanje varalice ili cucle na bočici potrebni su daleko manji pokreti jezikom i mnogo manje energije, a ako beba iste pokrete počne da koristi na dojci, to može dovesti do oštećenja bradavice. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se laža daje tek u uzrastu od tri-četiri nedelje, kada bebe već sisaju sa lakoćom.

Postoje istraživanja koja ukazuju na to da postoji veza između sisanja varalice i čestih upala uha kod male dece. Neki naučnici smatraju da se čestim sisanjem laže povećava količina pljuvačke, pa se tako više mikroorganizama prenosi u Eustahijevu trubu, dok drugi tvrde da beskorisno sisanje menja normalnu funkciju Eustahijeve trube i bakterijama omogućava prelazak iz usta u srednje uho.

Ako se kod deteta primećuje problem u govoru, laža neće biti od pomoći. Sisanje varalice zadržava detetova usta u neprirodnom položaju, čime otežava mišićima jezika i usana normalan razvitak. Čak i bez očiglednih problema, ako dete uči da priča, duda mu ograničava mogućnost da govori i čini da jezik neprirodno miruje u vodoravnom položaju. U nekim slučajevima, kod učestale upotrebe, može da izazove i govornu manu. Zbog toga je preporučljivo da se detetovo korišćenje laže proredi što je više moguće. Najbolje bi bilo da je se dete potpuno oslobodi do osamnaestog meseca.

Redovno korišćenje laže može uticati na rast zubića i formiranje usne šupljine. Neka istraživanja pokazuju da sisanje varalice u ustima povećava količinu bakterija, koje opet uzrokuju pojavu karijesa. Pharma network je o tome razgovarao s  prof. dr Momirom Carevićem sa Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

– Upotreba cucle, takozvane laže, sama po sebi ne može da dovede do karijesa. Međutim, ukoliko se detetu daje cucla prethodno umočena u med ili šećer, što se često dešava, može nastati posebna vrsta karijesa ranog detinjstva, odnosno cirkularni karijes. Cirkularni karijes predstavlja posebnu formu karijesa u najmlađem dečjem uzrastu, javlja se vrlo rano, i to samo na mlečnim zubima (odmah po njihovom nicanju), na glatkim površinama gingivalnih trećina krunica gornjih frontalnih zuba, i veoma se brzo širi i na ostale zube mlečne denticije. Promene prvenstveno nastaju u vidu kredastobeličastih defekata gleđi koji prelaze u mrke karijesne lezije. Vrlo brzo dolazi do potpunog razaranja krunica mlečnih zuba praćenog komplikacijama u vidu bolnih dentalnih apscesa, što dovodi i do neminovnog gubitka većeg broja mlečnih zuba. Osim do nemogućnosti pravilne ishrane i razvitka deteta, to oboljenje dovodi i do ozbiljnog narušavanja celokupnog kvaliteta njegovog svakodnevnog života u najranijem uzrastu – objašnjava dr Carević.

On takođe ističe da bi, ako je upotreba varalice neophodna, s tim trebalo prekinuti pre početka nicanja prvih mlečnih zuba, odnosno između šestog i osmog meseca života deteta. Inače, laža bi trebalo da bude anatomskog oblika, napravljena od silikona, kako ne bi remetila normalan rast i razvitak gornje i donje vilice deteta.

Što se odvikavanja od varalice tiče, naš sagovornik kaže da ono treba da bude postepeno i strpljivo.

– Kada dete ne traži cuclu, ne treba mu je na silu davati. Treba nastojati da ono iz dana u dan sve duže bude bez cucle, što će dovesti do postepenog odvikavanja. Ako je dete traži, treba mu momentalno skrenuti pažnju na neke druge stvari, i što je duže bez cucle, to će je sve manje tražiti i na nju pre zaboraviti – smatra dr Carević.

Ipak, korišćenje varalice u retkim prilikama i u kratkom vremenu zaista pomaže majci. Sisanje umiruje dete, a cucla će biti od koristi ako je majka u situaciji da nikako ne može da podoji dete. Biće od koristi i tatama, bakama ili nekoj drugoj osobi koja čuva bebu.

Ako se roditelji odluče da svojoj bebi daju cuclu varalicu, trebalo bi da sačekaju da beba zaista dobro ovlada tehnikom dojenja i da se uspostavi ravnoteža između proizvodnje i potražnje mleka.

Trebalo bi voditi računa o tome:

– da se koristi anatomska laža;

– da laža bude što čistija;

– da se često kupuje nova cucla;

– da na cucli nema pukotina, zaseka i rupica u kojima mogu da se zadrže klice zaraze;

– da se laža koristi samo u ključnim trenucima, na primer za vreme grčeva u stomačiću ili za vreme uznemirenosti.