Srbija

Bolnica Sveti Sava dobila novi skener

Sveti Sava

Godišnje se u Srbiji registruje gotovo 25.000 novih pacijenata – četvrtina onih koje zadesi moždani udar bude zbrinuta u Bolnici Sveti Sava u Beogradu. Da brže i bolje pomognu pacijentima neophodna je i najbolja dijagnostika. Od juče u ovoj ustanovi radi najsavremeniji skener.

Za nabavku najnovijeg skenera, neophodnu opremu i prostor u koji je sve to smešteno izdvojeno je 60 miliona dinara. Ipak, vrednost ovog aparata, je nemerljiva i za pacijente i za one koji im svakodnevno pomažu. Na starom skeneru, za 57 fotografija, snimanje je trajalo skoro minut. Novi skener najpreciznije slike, čak njih 500, pravi za nekoliko sekundi.

-Ja sam 21 godinu u specijalnoj bolnici Sveti Sava, kao specijalista radim 12 godina. Dijagnostika je bila zasnovana samo na jednom CT aparatu, danas u bolnici dijagnostiku započinjemo najnovijim, najsavremenijim skenerom- navodi načelnica radiologije Biljana Georgijevska Brkić.

Prema njenim rečima, skener je prva i osnovna dijagnostička procedura koja se primenjuje kod osoba koje su doživele moždani udar.

-Novi skener obezbediće kvalitetnu sliku, imaćemo finiji anatomski prikaz detalja mozga, krvnih sudova- objašnjava doktorka Georgijevska Brkić.

Brza, precizna i odgovarajuća dijagnoza, jeste put do prave terapije, ponavljaju stručnjaci. Godišnje na skeneru bude pregledano više od 16.000 pacijenata. A pošto moždani udar ne zaobilazi ni mlade ni stare, važno je na vreme doći u odgovarajuću specijalizovanu ustanovu.

-Upravo je to prioritet, pacijenti koji primete da im slabi ruka i noga, da ne mogu da govore, da im pada oko, da ne vide dobro, moraju odmah da zovu hitnu pomoć jer sve efikasne terapijske metode su vezane za vreme i unutar nekoliko sati. Mi smo u potpunoj funkciji i sa opremom i sa kadrom, da možemo da zbrinemo svakog pacijenta- navodi direktor Bolnice Sveti Sava Milan Savić.

Novi skener radi, a u narednom periodu i radiolozi i tehničari prolaziće odgovrajuću obuku, kako bi i oni brže i bolje radili sa najsavremenijim aparatom.

 

 

 

 

Izvor: RTS