Ostale Teme

Bodies Revealed – Razotkrivanje tela

Ljudsko telo je oduvek bilo predmet znatiželje. Posmatrali su ga i istraživali mnogi filozofi, naučnici i umetnici od samih početaka civilizacije. Danas se, zahvaljući neprestanom razvoju medicine i nauke, možemo pohvaliti da znamo mnogo o našim telima, ali radoznalost uprkos svemu ne jenjava. Upravo to je stav od kojeg je nastala zamisao o izložbi Razotkrivanje tela (Bodies Revealed) koja je po prvi put predstavljena javnosti 2005. godine u Tampi, na Floridi, u organizaciji kompanije Premier Exhibitions. Pored stalnih postavki u Njujorku, Las Vegasu i Atlanti, izložba Razotkrivanje tela je obišla 30 zemalja i nakon Hrvatske i Mađarske, stigla i u Srbiju 23. oktobra prošle godine, u prizemlje Hale 3 Beogradskog sajma. Specifičnost ove izložbe jeste to što koristi prava ljudska tela kako bi na celovit način prikazala specifičnosti ljudske anatomije. Sva izložena tela i organi su donacija ljudi koji su svoja tela po smrti zaveštali u medicinske svrhe, radi istraživanja i proučavanja, a prema rečima organizatora, svi eksponati su tretirani sa dubokim poštovanjem i dostojanstvom.

Ovakav način izlaganja tela moguć je zahvaljujući specifičnom načinu prezervacije koja se zove polimersko održavanje. Proces je otkrio Ginter Von Hagens još sedamdesetih godina prošlog veka, da bi devedesetih godina usavršavanjem procedure bilo moguće očuvati celo telo, što je otvorilo put za jednu ovakvu izložbu. U proceduri prezervacije polimerima, sva voda iz tkiva uklanja se potapanjem u aceton, koji se zatim izvlači iz tkiva u vakuum komori. Dalje sledi impregnacija odnosno punjenje prostora između tkiva tečnim silikonom. Na kraju se, pomoću katalizatora, silikonska masa potpuno učvršćuje i dobija se gumirani primerak spreman za proučavanje i izlaganje. 

200 eksponata u Beogradu

Izložba u Beogradu sadrži 200 eksponata, od kojih 12 celih tela, originalnih primeraka sa prve Bodies Revealed izložbe, i organizovana je u devet segmenata koji prate sisteme organa u ljudskom telu: skeletni, mišićni, nervni sistem, sistem organa za varenje, respiratorni, cirkulatorni, reproduktivni, urinarni i integumentarni sistem. U okviru izložbe postavljeni su i eksponati na kojima se jasno mogu videti posledice srčanog ili moždanog udara, karcinoma, osteoartritisa i osteoporoze, kako izgledaju pluća i srce pušača ili ugrađeni pejsmejker, dok su na jednom celom telu prikazani standardni hirurški otvori. Jedan od kontroverznijih delova postavke jeste deo posvećen fetalnom razvoju, sa nekoliko prezerviranih, mrtvorođenih fetusa u različitim stadijumima razvoja, a koje su roditelji dobrovoljno donirali u istraživačke svrhe. Ovaj segment je izolovan od ostatka izložbe i može se zaobići ukoliko to posetioci žele. 

Osnovna svrha jedne ovakve izložbe jeste edukacija, kako za Pharma network ističe dr Roj Glover, počasni profesor Katedre za anatomiju i ćelijsku biologiju Univerziteta Mičigen, koji je sa izložbom Razotkrivanje tela od samog početka.

– Obični ljudi, pa čak ni mnogi medicinski stručnjaci, nemaju priliku da na ovako celovit način zavire u tajne ljudskog tela. Mnogi na izložbu dođu sa strahom da će postavka biti previše uznemirujuća jer je ipak reč o stvarnim ljudskim telima koja su nekada živela i kretala se, ali kada vide dostojanstvenost i poštovanje sa kojim je izložba postavljena, razuvere se. Radoznalost i fasciniranost kompleksnom ljudskom mašinom prevlada i neretko vidite posetioce koji gledaju eksponate, pa onda gledaju i ispituju sopstveno telo. Jedno je čitati o anatomiji ili gledati naučne emisije na televiziji, a potpuno druga stvar imati ispred sebe stvarni mozak, mišiće, srce, pogotovo one primerke kod kojih su očigledna oštećenja i posledice raznih bolesti. Natera vas da se zamislite o sebi i kako da održite sopstveno telo u najboljem mogućem stanju. Pored detaljne anatomske edukacije, to je naš osnovni cilj – promovisanje zdravog života – kaže dr Glover.