Svet

Bil Gejts: Treba se pripremiti za pandemiju

 

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta i filantrop rekao je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu da međunarodna zajednica treba da shvati da se što brže treba pripremiti za moguću svetsku pandemiju.

Navodeći kao primer epidemiju ebole u zapadnoj Africi 2014-2015, španski grip 1918. godine ili mogućnost pravljenja virusa za terorističke svrhe, Gejts je ocenio da je verovatno da se dogodi katastrofa na svetskom nivou. 

– Bilo da se pojavi u prirodi ili u rukama terorista, epidemiolozi kažu da patogena substanca koja se prenosi u vazduhu i brzo širi može da uemrti 30 miliona ljudi za manje od godinu dana- rekao je Gejts na godišnjem skupu zvaničnika svetske diplomatije. 

Kako on veruje svet će doživeti takvu jednu epidemiju za 10 do 15 godina. Zato sebe dovodimo u opasnost ako ignorišemo vezu između sanitarne bezbednosti i međunarodne bezbednosti. Gejts je pozvao države da investiraju u istraživanje da bi razvili tehnologije kojim može da se proizvede vakcina za nekoliko meseci. Na kraju je osnivač Majkrosofta pozvao međunarodnu zajednicu da se pripremi za pandemiju istom ozbiljnošću kojom se pripremala za nuklearni napad drugog Drugog svetskog rata.