Ostale Teme

Benigna hiperplazija prostate

 

Prostata i semene kesice su žlezde čiji sekret ulazi u sastav semene tečnosti.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) predstavlja uvećanje prostate koje nastaje usled stvaranja i rasta novih ćelija prostate, i to kod muškaraca starijeg životnog doba. Ključni faktori za nastanak BHP jesu starije životno doba i očuvana funkcija testisa. 

Posle 50. godine muškarci imaju probleme s mokrenjem, a oko 75. godine oko 50 odsto njih ima opstruktivne simptome bolesti.

BHP dovodi do uvećanja prostate čija je posledica suženje odvodnog puta mokraće.

Simptomi oboljenja, ili simptomi prostatizma, kako se u stvari oni označavaju, mogu se podeliti u dve grupe. Iritativni simptomi prostatizma prvi se javljaju, a to su učestalo mokrenje, ustajanje u toku noći zbog potrebe za mokrenjem, mokrenje malih količina mokraće, urgentno mokrenje. Opstruktivni simptomi prostatizma jesu tanak mlaz s prekidima tokom mokrenja, otežano mokrenje s napinjanjem, čekanje na mlaz, osećaj nedovoljne ispražnjenosti mokraćne bešike.

Kada se bolesnik s tim simptomima obrati specijalisti urologije za pomoć, neophodno je započeti detaljna urološka ispitivanja. To podrazumeva dobro uzetu anamnezu i fizički pregled, rektalni pregled prostate, pregled urina i urinokulture, EHO pregled urotrakta s određivanjem količine urina koji zaostaje u mokraćnoj bešici nakon mokrenja, biohemijske analize radi ispitivanja bubrežne funkcije, PSA kao tumormarker, urofloumetrija i po potrebi uretrocistoskopski pregled.

Posebno mesto u anamnezi zauzima Internacionalni prostata simptom skor I-PSS. Taj upitnik koji pacijenti sami popunjavaju, ukazuje na to kako simptomi prostatizma utiču na kvalitet života i seksualnu funkciju.

Za klinički dokazanu BHP mora postojati uvećanje volumena prostate, dokazana opstrukcija mokraćnih puteva i simptomi bolesti.

 

Lečenje bolesnika s benignom hiperplazijom

 

Ekspetativno praćenje (Watchful waiting)

Preporučuje se kod bolesnika s umerenim simptomima ili bez njih, bez klinički izražene osptrukcije i bez komplikacija benigne hiperplazije prostate. Bolesnika je potrebno upozoriti da su zbog moguće progresije bolesti neophodne redovne kontrole, koje se izvode na šest ili 12 meseci.

 

Medikamentno lečenje

Primenjuje se kod svih bolesnika koji nemaju apsolutne indikacije za operativno lečenje, a ima palijativno i simptomatsko dejstvo.

Fitoterapijska sredstva predstavljaju ekstrakte biljnog porekla koji se dobijaju iz korena, listova ili plodova nekih biljaka. Iskustvo pokazuje da pacijenti rado koriste fitoterapijska sredstva. Fitoterapijska sredstva prema preporukama proizvođača i u laboratorijskim ispitivanjima imaju izvesna antiestrogena, antiandrogena dejstva, inhibiraju faktor rasta, inhibiraju sintezu prostaglandina, imaju antiedematozno dejstvo. Svim tim ostvaruje se povoljan efekat na smanjivanje tegoba prostatizma u početnoj fazi bolesti.

Jedni od najčešće korišćenih fitoterapijskih lekova jesu preparati koji sadrže ekstrakt ploda testeraste palme (Serenoa repens). Smatra se da fitosteroli i masne kiseline koje sadrži ta biljka imaju antiandrogeno, antiedematozno i antiinflamatorno dejstvo, što doprinosi smanjivanju simptoma prostatizma i boljem kvalitetu života pacijenta. Vrlo je važno da fitoterapijska sredstva ne zahtevaju poseban oprez u kombinaciji s drugim grupama lekova i dobro se podnose.

 

Lečenje alfa adrenergičnim blokatorima – selektivni alfa blokeri

Deluju na dinamičku komponentu opstrukcije koja zavisi od tonusa glatkih misića prostate, vrata mokraćne bešike i prostatičnog dela uretre. Njihova primena vrlo brzo dovodi do poboljšanja kvaliteta mokrenja i smanjenja simptoma prostatizma, ali se njihov efekat ispoljava samo za vreme njihove primene. 

 

Lečenje inhibitorima 5-alfa reduktaze

Inhibicijom ovog enzima postiže se nizak nivo dihidrotestosterona u ćelijama prostate, a samim tim ostvaruje se i značajan efekat na statičku komponentu opstrukcije. Za povoljan efekat tih lekova potrebno je nekoliko meseci. 

Kombinovana terapija alfa bloker + inhibitor 5-alfa reduktaze 

Kombinovana terapija daje najbolje rezultate, primenjuje se duže od 12 meseci, s tim što se alfa bloker može obustaviti posle devet meseci ako se postigne željeni efekat terapije.

 

Operativno lečenje

Pored redovnog praćenja bolesnika i medikamentoznog lečenja, i operativno lečenje zauzima značajno mesto. Glavne indikacije za operativno lečenje BHP jesu ponavljanje urinarnih infekcija, nemogućnost spontanog mokrenja i stalni kateter, zastoj mokraće s dilatacijom bubrega obostrano, oštećenje bubrežne funkcije, ponavljanje krvarenja iz prostate, kamen u mokraćnoj bešici. Indikacije za operativno lečenje jesu praktično komplikacije koje ovo oboljenje izaziva.

Operativno lečenje prostate izvodi se kao otvorena operacija ili transvezikalna prostatektomija ili kao endoskopska operacija TURP i TUIP, transuretralna resekcija prostate. To su konvencionalne hirurške metode koje se najčešće koriste u urološkoj praksi.

Otvorena operacija ili transvezikalna prostatektomija primenjuje se kod bolesnika kod kojih je volumen prostate veći od 80 ml.

 

Transuretralna resekcija prostate TURP i njena modifikacija transuretralna vaporizacija primenjuju se kod bolesnika kod kojih je volumen prostate od 30 do 80 ml. Ove su operacije za bolesnika lakše i brži je postoperativni oporavak, što su značajne prednosti te metode.

U razvijenim centrima u Evropi na transuretralne operacije prostate otpada oko 70-80 odsto svih operisanih, a mi se možemo pohvaliti istim rezultatima. 

Leave a Comment