Srbija

Banana za doručak nije dobra ideja?

Iako banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalijuma, vlakana i magnezijuma, nisu dobar izbor za doručak. Razlog za to je visok nivo šećera – čak 25 odsto. Zahvaljujući kombinaciji s umerenim nivoom kiselosti, ova namirnica uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra. 

Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osećati gladno i umorno. Osim toga, banane nisu dobre ni za održavanje zdravlja digestivnog trakta. Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. Na taj način će se zapušiti sistem za varenje.

Ali, to ne znači treba da se odreknete banana, već samo da treba da ih kombinujete s nekom drugom namirnicom. 

Kombinujte banane s namirnicama koje će neutralizovati kiselinu, usporiti iskorišćavanje šećera i tako sprečiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Možete da koristite puter od kikirikija, začine i bilje.