Uncategorized

Bain Capital i Cinven po drugi put pokušače da preuzmu Stadu?

Bain Capital i Cinven

Nemačka farmaceutska kompanija Stada, kojoj pripada i vršački Hemofarm, saopštila je da bi investicioni fondovi Bain Capital i Cinven mogli da zatraže regulatorno odobrenje za novu ponudu za preuzimanje ove kompanije, nakon što je prošle sedmice propala inicijalna ponuda vredna 5,3 milijardi evra, piše Wisebroker.

Novu ponudu bi moralo da odobri nemačko regulatorno telo, Bafin, ali i same kompanije, pošto po nemačkim zakonima inače nije dozvoljeno obnavljenje ponude u roku od godinu dana.

Financial Times je saopštio u ponedeljak da bi Bain Capital i Cinven mogli da upute novu ponudu u roku od 48 sati. Ovi investitori bi mogli da ponude istu cenu od 66 evra po akciji, ali bi mogli i da smanje prag za uspeh ponude na 65% ili još niže.

Na prethodnu ponudu, koja je okončana početkom prošle sedmice, pozitivno su odgovorili investitori koji reprezentuju 65,5% akcija, dok je prag za uspeh bio postavljen na 67,5%. Iznenađenje u pogledu neuspeha ponude bilo je tim veće jer je ponuđena cena nosila premiju od 49% u odnosu na cenu od 9. decembra, kada je po prvi put objavljena namera uprave za pronalaženje strateškog partnera.

Istovremeno, Stadini rukovodioci, predsednik i finansijski direktor, podnesli su ostavke neposredno neposredno nakon što je objavljena informacija o mogućem obnavljanju ponude. Akcije Stade na jučerašnjem trgovanju oporavile su se dodatnih 2,2% na 63,9 evra, prenosi Wisebroker.