Aktuelnosti

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je česta hronična bolest, a karakterišu je promene na koži i svrab, koji se najčešće javlja noću

Pruridermatitis jeste hronična alergijska dermatoza koja se javlja kod osoba sklonih alergijskim reakcijama kože (urtikarija) i sluzokože (alergijska bronhijalna astma, alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis). Ta sklonost je nasledna (atopija).

 


Atopijska konstitucija češće se nasleđuje preko majke. Rizik da dete oboli ako su oba roditelja bolesna iznosi 50-60 odsto, a čak 72,2 odsto ako boluju od iste atopije


 

Alergijska reakcija između alergena i antitela razvija se duboko u koži. Alergeni mogu biti inhalacioni (perje, dlake životinja, kućna prašina), nutritivni (alergogena hrana), grinje, raspadni produkti bakterija i gljivica.

Bolest može da se ispolji na jednom ili na više mesta, obično na savijajućoj strani velikih zglobova (vrat, pazuh, prepone, lakat i koleno) ili da se raširi po čitavom telu (Pruridermatitis diffusa). Karakteriše je hronična upala kože praćena svrabom. Koža je zadebljala, infiltrirana, crvenkastosive boje. Kožni crtež je pojačan. Na površini su lihenoidne papule, koje se ponekad sitno ljušte i u sredini žarišta aglomeriraju.

 


Smatra se da oko 15-20 odsto dece predškolskog i školskog uzrasta boluje od atopijskog dermatitisa


 

Bolest se često pojavljuje već u dečjoj dobi, s lakšim ili težim promenama i s kraćim ili dužim remisijama, i najčešće je hronična.

Piše: Mr sc. farm. Gordana Mihajlović