Ostale Teme

Antidoping na OI 2012


 

Prevara neće proći nekažnjeno

 

U laboratoriji od 4.400 kvadratnih metara, opremljenoj najsavremenijom opremom, analiziraće se ukupno 6.250 uzoraka krvi i urina takmičara za vreme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Laboratorija će raditi 24 časa dnevno i u toku jednog dana obaviće se i do 400 analiza, a među 150 antidoping specijalista biće i šest naših stručnjaka

 

Tekst: Nađa Božović
Foto: Dragana Đorović
 
 

Ako nešto pokušate, uhvatićemo vas! Tako glasi poruka antidoping stručnjaka upućena svakom sportisti koji pomoću nedozvoljenih supstanci bude pokušao da vara u postizanju rezultata na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, koje se u Londonu održavaju od 27. jula do 12. avgusta. Zvanična antidoping laboratorija Igara, kao izdvojena laboratorija akreditovanog Centra za kontrolu lekova Kraljevskog koledža u Londonu, dobila je akreditaciju Svetske antidoping agencije (WADA). Nalazi se u mestu Harlou, u Eseksu, u zdanju koje je za Olimpijske i Paraolimpijske igre obezbedila kompanija GlaxoSmithKline, jedan od partnera Olimpijade. 

Nema izuzetaka 

Da bi se obezbedilo zdravlje učesnika na Olimpijskim igrama, kao i prava takmičara, ali i da bi se održao integritet Igara, antidoping kontrola biće izuzetno stroga. Svi uzorci skupljaće se pod nadležnošću Olimpijskog komiteta, a svaki sportista koji učestvuje na takmičenju može da bude testiran. Izuzeci ne postoje i niko neće biti unapred obavešten o tome da li će i kada biti testiran. Iako Olimpijada zvanično počinje 28. jula, Olimpijsko selo otvara se 12. jula i od tog datuma počinje da se sprovodi i antidoping kontrola, koja će trajati sve do svečanog zatvaranja Olimpijade u Londonu.

 

Laboratorija je veličine sedam teniskih terena i prostire se na 4.400 kvadratnih metara. Opremljena je najsavremenijom opremom i u njoj će se analizirati ukupno 6.250 uzoraka krvi i urina takmičara za vreme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Svaki drugi sportista biće testiran, uključujući i sve dobitnike medalja. Analize će obavljati stručni tim sačinjen od 150 antidoping specijalista, među kojima će biti i šest naših stručnjaka, a predvodiće ih profesor Dejvid Kovan, direktor Centra za kontrolu lekova Kraljevskog koledža u Londonu. U laboratoriji će za vreme Igara raditi stručnjaci iz celog sveta i kompletno osoblje činiće više od 1.000 ljudi. Laboratorija će raditi 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, a u toku jednog dana obaviće se i do 400 analiza, što je više nego na bilo kojim dosadašnjim Olimpijskim igrama. Poređenja radi, na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine obavljeno je oko 4.500 antidoping analiza. 

– Ova laboratorija opremljena je opremom visoke tehnologije, najmodernijim uređajima za testove u istoriji Olimpijskih igara. Razvili smo superbrze i superosetljive tehnologije koje nam omogućavaju da otkrijemo svaku nedozvoljenu supstancu i u najmanjoj količini. Na taj način moći ćemo da uradimo više analiza nego što je pre rađeno – istakao je Dejvid Kovan na zvaničnom otvaranju laboratorije.  

WADA akreditacija zasnovana je na dva međunarodna standarda, ISO/IEC 17025 i Međunarodnom standardu za antidoping laboratorije, koji važi od 1. januara 2012. godine. Tokom akreditacije, laboratorija Centra za kontrolu lekova prošla je niz rigoroznih kontrola kako bi se utvrdio kredibilitet analiza. Pre dobijanja akreditacije laboratoriju su nekoliko puta obišli članovi naučnog odeljenja WADA i stručnjaci zaduženi za kontrolu poštovanja ISO/IEC standarda. 

 


 

 

Srpski kontrolori u Londonu

U antidoping laboratoriji na Olimpijskim igrama u Londonu, kako za Pharma network ističe dr Nenad Dikić, direktor Antidoping agencije Srbije, radiće i šest iskusnih doping kontrolora iz naše zemlje. Dr Marija Anđelković kontrolisaće fudbalere na dva najpoznatija terena, na Old Trafordu i St. James Parku, dr Jelena Obalković radiće jedrenje, dr Đorđe Ćurčić biće zadužen za različite sportove, dok će dr Siniša Vujić i dr Nenad Dikić kontrolisati takmičare na Paraolimpijskim igrama, a dr Dikić radiće i košarku i rukomet na Olimpijskim igrama. 

– Glavni uslov za učestvovanje u radu laboratorije za vreme Olimpijade jeste iskustvo, što u našem slučaju nije bilo teško, jer je naša agencija jedan od lidera u regionu. Osim toga, značajno je i internacionalno iskustvo, jer svi navedeni doping kontrolori rade dugo godina za FIBA Evrope, Internacionalnu planinarsku i penjačku asocijiju (UIAA), UEFA i druge. Svi doping kontrolori su volonteri na Olimpijadi, što znači da sem troškova puta i smeštaja ne dobijaju nadoknadu za svoj rad. Ipak, zbog prestiža uvek bude veliki broj prijavljenih, a tako je bilo i za ove Olimpijske igre. Naročito smo ponosni na to što će šef doping kontrole konja dr Natalija Milčić Matić raditi FEI discipline, koje su posebno značajne u Engleskoj zbog kraljevske porodice – kaže Dikić.

Doping kontrola na Olimpijskim igrama u Londonu biće sprovedena na način koji je uobičajen u poslednjih deset godina. Sam proces sprovođenja doping kontrole, kako ističe dr Dikić, uređen je zakonom i ne razlikuje se od zemlje do zemlje, odnosno od sporta do sporta. 

– Organizatori ovogodišnjih OI uradili su nešto drugačije formulare, na šta imaju pravo, a samu proceduru propisali su tako da svi sportisti budu testirani na isti način. U svakom slučaju, takmičari koji su do sada bili na kontroli na OI neće primetiti nikakvu razliku – kaže Dikić.

Povreda doping pravila, prema njegovim rečima, svuda na svetu kažnjava se na isti način. To je i smisao Kodeksa, koji su sve zemlje ratifikovale u parlamentima. Jedinstvena kazna je jedini način da sve zemlje i svi sportski savezi prihvate Antidoping kodeks. 

Izuzetak od pravila doping kontrole jesu sportisti koji su bolesni, a moraju da uzimaju lekove da bi bili zdravi i ujedno se takmičili. Taj postupak zove se izuzeće radi terapijske upotrebe i njegov cilj isključivo je zaštita zdravlja sportista, a da oni pri tom ne budu doping pozitivni. Najbolji primer su sportisti koji imaju dijabetes i uzimaju insulin, kao i oni koji imaju astmu i koriste beta agoniste i kortikosteroide. Osim toga, i druge bolesti mogu da se leče iako su lekovi na listi zabranjenih supstanci. Recimo, sportisti koji imaju poremećaj pažnje i hiperaktivnosti uzimaju modafinil, koji se nalazi na listi, ali ako imaju lekarski nalaz, nemaju problem da ga koriste.  

Na svetu postoje 34 WADA akreditovane antidoping laboratorije. Najveći broj njih, kako ističe naš sagovornik, nalazi se u Evropi, dok u Africi postoje samo dve, a u Srbiji nema nijedne akreditovane laboratorije.

– Organizacija i posao laboratorije komplikovani su i skupi i ne isplate se ukoliko država ne stoji iza laboratorije – zaključuje dr Dikić.