Svet

Alternativno lečenje raka odnelo 3 života

Jedinjenje, u stručnim krugovima poznato kao 3-brompiruvat (3BP), izvorno je razvijeno na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru. Pojedini naučnici smatraju da ima veliki potencijal, ali podaci o njegovoj bezbednosti i efikasnosti za lečenje karcinoma čoveka za sada su tek anegdotalne prirode. 

Nemačka policija pokrenula je istragu 4. avgusta, nakon što su u klinici Biologiše kanker centrum u Brigenu, koju vodi alternativni praktičar Klaus Ros, nedugo nakon tretmana umrla dva pacijenta iz Holandije i jedan iz Belgije. Još dvoje bolesnika koji su prošli isti tretman lečeni su zbog stanja opasnog po život. 

Policija i državni advokati u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji pozvali su sve pacijente koji su se lečili 3BP-om u istoj bolnici da se jave lokalnim stručnjacima. Do objave teksta u časopisu Science početkom nedelje, javilo se njih 26. 

Prema pisanju lokalnih medija, u Rosovu kliniku obično dolaze bolesnici koji nisu uspeli da se izleče uobičajenim metodama, ili oni koji su želeli da izbegnu hemoterapiju i zračenje. Za 10-dnevni tretman naplaćivano im je 9900 evra, a Ros je na svojoj veb-stranici reklamirao terapiju kao trenutno najbolju metodu za lečenje raka. 

3BP je jedno od sredstava iz kategorije glikolitičkih inhibitora koji se trenutno intenzivno ispituju kao moguća sredstva za lečenje raka, a zasnivaju se na hipotezi o tzv. Varburgovom efektu. 

Ključna ideja terapije je da većina ćelija tumora pretežno stvara energiju pomoću visokih nivoa razgradnje glukoze. Nivo glikolize u ćelijama zloćudnih tumora obično su i do 200 puta više nego u normalnim ćelijama. Inhibitori glikolize poput 3BP trebalo bi da blokiraju ovaj proces i na taj način izgladnjuju ćelije tumora i izazivaju njihovo odumiranje. U tom smislu inhibitori glikolize trebalo bi da deluju selektivno na ćelije tumora, pošteđujući zdrave.