Svet

Alergija na ambroziju svake godine sve gora

 

Klimatske promene mogle bi do 2050. godine da udvostruče broj Evropljana alergičnih na polen ambrozije, pa bi se taj broj sa sadašnja 33 miliona mogao popeti na 77 miliona, ocenjuje se u novoj studiji. Alergija na ambroziju spada u polenske ili sezonske alergije od kojih u različitom stepenu pati gotovo 40 odsto Evropljana. Te alergije može prouzrokovati polen drveća (breza, čempres) u proleće, a u leto i jesen polen trava i korova. 

-Ovo je prva studija kojoj je zadatak da izmeri eventualni uticaj klimatskih promena na alergije-istakao je Iain Lejk, vođa studije objavljene u časopisu “Environmental Health Perspectives”. 

Naučnici su do broja od 77 miliona alergičnih Evropljana došli polazeći od pretpostavki koje pokazuju da će se polen ambrozije u budućnosti proširiti i na druge evropske zemlje poput Nemačke i Poljske. Kako navode istraživači, dve trećine tog povećanja mogu se pripisati klimatskim promenama, a jedna trećina prirodnom širenju te agresivne biljke. Budu li se sprovodile mere za suzbijanje ambrozije, broj alergičara bi do 2050. mogao pasti na 52 miliona, a bude li se biljka širila brže nego što se predviđa, taj broj bi mogao da naraste na 107 miliona, upozorila je Mišel Epstajn, naučnica na bečkom univerzitetu. 

Ona u budućnosti predviđa pogoršanje simptoma alergije na ambroziju zbog jače koncentracije polena i dužeg razdoblja cvetanja koje bi se moglo produžiti do sredine oktobra.