Srbija

Prva medicinska soba za osobe sa autizmom otvorena u Novom Sadu

Medicinska soba za osobe sa autizmom u Novom Sadu

Prva medicinska soba otvorena je u Novom Sadu sa ciljem da se osobama sa autizmom približe realne situacije poput pregleda i intervencija kod lekara, koje kod njih predstavljaju jedan od najvećih izazova i izvora anksioznosti. Ova soba, u Kopernikovoj ulici 52, prva je od pet planiranih u Srbiji u okviru projekta Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanije Vip mobile.

Otvaranje medicinske sobe za osobe sa autizmom u Novom Sadu_02U pitanju je još jedan vid podrške osobama sa autizmom u svakodnevnom životu, kako bi lakše prevazišle stres do koga dolazi u ordinaciji i samim tim poboljšale komunikacione sposobnosti. Osim toga, u okviru planiranih aktivnosti koje će se sprovoditi u saradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, biće organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine, koji će volontirati u medicinskoj sobi.

-Medicinski pregledi i intervencije, bilo rutinski ili neophodni za lečenje, stresni su zbog nepoznate okoline, ljudi, procedura i radnji, kao i nedostatka vremena za senzibilizaciju pacijenta. Medicinska soba je rešenje i za pacijente i lekare, a porodicama osoba sa autizmom znatno se olakšavaju situacije sa kojima se često susreću. Zahvaljujemo se kompaniji Vip mobile jer je još jednom znatno doprinela unapređenju života osoba sa autizmom i pomogla njihovoj vidljivosti u društvu- izjavila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Medicinske sobe su deo projekta koji je uz pomoć novogodišnje donacije kompanije Vip mobile, realizovao Savez Autizam Srbija nakon pokretanja digitalnog savetovališta u aprilu.
-Posle digitalnog savetovališta za podršku porodicama osobama sa autizmom, projekat je dobio još jednu primenu na osnovu potreba korisnika koje Savez Autizam Srbija pažljivo osluškuje. Odgovornost prema zajednici je nešto na šta nijedna kompanija ne sme da zaboravi, i zadovoljstvo nam je što smo zajedno sa korisnicima tokom novogodišnjih praznika prikupili sredstva da pomognemo važnom delu naše zajednice-poručila je Una Stanimirović, vođa projekta u kompaniji Vip.

Otvaranju medicinske sobe u Novom Sadu prisustvovali su i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada, Ljiljana Koković, član Gradskog veća za zdravstvo, prof.dr.sc.med. Zoltan Horvat, kao i predsednica Društva za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, Mara Bošnjak.
-Izuzetno je što je upravo Novi Sad grad koji je dobio prvu medicinsku sobu u Srbiji. Naši korisnici i njihovi roditelji, kao i mnogi studenti medicine i zdravstveni radnici imaju priliku da se na ovom jedinstvenom mestu sretnu i zajedno, na pravi način, pripreme za izazove sa kojima se susreću prilikom lekarskih pregleda- poručila je Bošnjak.

Soba je opremljena medicinskom opremom i instrumentima tako da izgleda kao ordinacija za pregled kako bi se korisnici adaptirali na prostor i atmosferu u ambulanti. U okviru medicinske sobe korisnici će imati priliku da prisustvuju demonstracionim vežbama i da se kroz edukativna štampana vizuelna uputstva sa simbolima i panoe upoznaju sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.