Srbija

Štitite se od sunca ne samo na plaži

Štitite se od sunca ne samo na plaži

Leto je doba godine kada je izlaganje suncu najveće. Lekari upozoravaju da se od sunca treba štititi i kada nismo na plaži. Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine zemlje, najveći deo zračenja od čak 54 do 56 odsto predstavlja infracrveno zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet do sedam odsto predstavlja ultraljubičasto zračenje.

Prilikom dugog izlaganja suncu oštećenje kože izazivaju ultraljubičasti zraci, a infracrveni zraci najdublje prodiru u kožu. Dermatolozi su na tribini Ne budi crven kao rak u organizaciji kompanije Hemofarm poručili da je infracrveno zračenje četiri puta jače i štetnije od ultraljubičastog i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože. Čak prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože.

-Apelujemo na građane da se štite od sunca, ne samo kada idu na more nego svakog dana. Svedoci smo, da su nam i pored raznih upozorenja, kupališta i bazeni prepuni kupača, posebno mladih ljudi u periodu kada je UV i infracrveno zračenje najintenzivnije, odnosno od 10 do 16 sati- rekla je dr Danijela Milčić sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece. Dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ima korisne savete kako se najbolje zaštititi mališane tokom letnjih meseci.
– Prvo što svaki roditelj spakuju u putnu apoteku je krema za sunčanje. Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete radovno maže. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života- rekao je Vukomanović.

Za bebe i malu decu doktor je preporučio mazanje na svakih 30 minuta.

Leave a Comment