Srbija

Prvi magazin u Srbiji posvećen problemu neplodnosti

Šansa za roditeljstvo

U cilju pružanja podrške svim parovima i pojedincima kojima je neophodna pomoć u procesu lečenja neplodnosti, Udruženje Šansa za roditeljstvo uz podršku B network tima, danas je građanima i stručnoj javnosti predstavilo prvi magazin u Srbiji koji je posvećen ovoj temi pod nazivom – „Šansa za roditeljstvo“, koji su podržali Jevremova, bolnica za ginekologiju sa porodilištem i članica MediGroup i klinika za asistiranu reprodukciju Embryolab.

-U prvom broju magazina Šansa za roditeljstvo, čitaoci će imati priliku da se informišu o lečenju neplodnosti, načinima lečenja, moći će da uporede različite stavove stručnjaka i dobiju uvid u kompletnu proceduru vantelesne oplodnje. Očuvanje reproduktivnog zdravlja i briga o natalitetu su tema prvog broja, a trudićemo se da na ovim temama intenzivno radimo i u sledećim brojevima magazina. Želja nam je da informišemo sve potencijalne parove i pojedince kojima je potrebna pomoć, ali i podrška- istakla je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja i urednica magazina Šansa za roditeljstvo.

Šansa za roditeljstvo-Borba za povećanje nataliteta kao i pružanje šanse za roditeljstvo zajednički su ciljevi uspešnog partnerstva koje postoji između Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ i Specijalne bolnice za ginekologiju „Jevremova“ sa porodilištem, članice MediGroup privatnog zdravstvenog sistema. Verujemo da će ovaj magazin pomoći svima koji planiraju, ili su već u procesu vantelesne oplodnje, da od eminentnih lekara saznaju aktuelne i kredibilne informacije vezane za ovaj postupak- izjavila je dr Danka Grudić, direktorka Specijalne bolnice za ginekologiju „Jevremova“ sa porodilištem, i dodala da je proaktivno učešće svih relevantnih institucija i javnosti od ključnog značaja za rešenje ovog problema.

Vođeni rezultatima projekata koje su do sada realizovali, a koji ukazuju na veliku neinformisanost građana, Udruženje je započelo rad na magazinu, kako bi parovima i pojedincima u Srbiji pružilo adekvatne informacije i pomoć koja im je neophodna, ali kako bi Državi i okolini skrenulo pažnju na činjenicu, da se čak 400.000 parova leči od neplodnosti i da im je pomoć preko potrebna.

S obzirom da je već godinama unazad vantelesna oplodnja tabu tema na domaćim prostorima, urednica jedinog magazina posvećenog lečenju neplodnosti Sandra Jovanović dodaje i da: „u Evropi ima više od 25 miliona ljudi, a u Srbiji više od 800.000 koji se suočavaju sa ovim problemom. Pokretanjem ovog magazina, olakšaćemo mnogim ljudima širom naše zemlje, jer ćemo se neprekidno truditi da ih informišemo i edukujemo o najsavremenijim metodama lečenja, kao i da im uvek prenesemo proveren savet stručnog lica.“

Promociji magazina „Šansa za roditeljstvo“, odazvao se veliki broj stručnjaka, koji je ideju Udruženja o pokretanju jednog ovakvog časopisa pohvalio, a naročito su se osvrnuli na informacije o poboljšanju uslova VTO u Srbiji i težnji da se javnosti pruže adekvatne i tačne informacije u vezi sa svim zakonskim okvirima i olakšicama prilikom lečenja neplodnosti, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Leave a Comment