Srbija

Napokon onkologija dobila novu zgradu

Završeni su radovi na izgradnji i opremanju novog objekta Instituta za onkologiju i radiologiju – Onkologija 2. Prvi pacijenti biće primljeni za oko tri nedelje. Tim povodom direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Radan Džodić rekao je da je to veliki dan za Srbiju i srpsku medicinu, naročito onkologiju, i naveo da je u protekle četiri godine u Institut uloženo više nego od njegovog osnivanja.

-Uz tehnološku podršku koja je neophodna, našim pacijentima ćemo omogućiti najbolje lečenje- rekao je Džodić.

Direktorka radioterapije na Institutu Vesna Plešinac Karapandžić je izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja Onkologije 2 jer će to, kaže, doprineti tome da više ne bude liste čekanja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Srbija ispunila standarde koji važe za savremeni svet, a to je da poseduje savremeni aparat za zračenje na 250.000 stanovnika. Kaže da je Onkologija dva prvi cenar gde će biti odvojeni ljudi koji dolaze na pripremu za zračenje, kao i da će imati posebne prostorije sa svojim porodicama i da se neće mešati sa ljudima koji su već u zoni zračenja.

-Ostaje sada da se svi sistemi napune, uklope i da se utvrdi šta je potrebno za pripremu pacijenta koji se zrači. Njima će sistem sam proceniti stepen zračenja- ukazao je ministar.

Leave a Comment