Srbija

Raste broj obolelih od melanoma

Ovogodišnja kampanja Euromelanoma obeležava se pod sloganom “Srbija ima problem sa rakom kože”. Stručnjaci ističu da je ovaj rak izlečiv ako se otkrije na vreme.

Međutim, u našoj zemlji često se otkriva u već uznapredovaloj fazi. Pa kod čak 80 odsto pacijenata, melanom se otkriva kad je tumor već deblji od jednog milimetra, i kad je rizik od širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe daleko veći.

-Poslednjih godina uočeno je da raste broj obolelih od melanoma za 25 odsto, što prosečno znači da je svake godine oko 620 novoobolelih. Naročito zabrinjava podatak da se oko 80 odsto pacijenata javi kad je debljina tumora veća od jednog milimetra, što više nisu melanomi sa malim rizikom- rekao je prof. dr Željko Mijušković, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije i član nacionalnog Euromelanoma tima.

Prof. dr Dušan Škiljević, potpredsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, istakao je štetnost solarijuma.

– Potvređeno je da ako se u tinejđerskom periodu izgori dva puta od sunca ili solarijuma povećava se šansa za oboljevanje od karcinoma za 75 odsto. Osobe mlađe od 18 godina ne treba nikeko da idu u solarijum. Podaci koje smo dobili iz upitnika koji pacijenti popunjavaju pre samog pregleda pokazuju da oko 5 odsto pregledanih ide u solarijum. Srećom ta brojaka ima tendeciju pada jer pre 10 godina broj onih koji je posećivao solarijum bio je oko 10 odsto-rekao je Škiljević.

Kako je rekla prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, nacionalni kordinator Euromelanom kampanje, na teret države od 2016. izdaju se dva inovativna leka, ali je neophodno da se omogući da kombinovana inhibitorna terapija bude dostupna svim pacijentima.

-Centralna komisija RFZO dala je pozitivnu ocenu za stavljanje na listu svih terapijskih opcija i narednih nedelja očekujemo da se kroz posebne ugovore sa proizvođačima lekova omogući usklađivanje terapije sa važećim evropskim i nacionalnim vodičima za lečenje- rekla je Kandolf Sekulović.

Ona je takođe pozvala sve zainteresovane da se prijave za besplatne preglede putem aplikacije postavljene na stranici http://www.euromelanoma.org/serbia popunjavanjem upitnika o stepenu rizika za nastanak raka kože, u periodu od 1. do 14. maja, kao i putem telefona od 14. do 16. maja od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije na broj 0800 222 888.

 

Leave a Comment