Srbija

Lončar obećao: Najbolji studenti medicine dobijaju posao

Na zajedničkom sastanku dekana medicinskih fakulteta i ministra zdravlja Zlatibora Lončara dogovoreno je da će 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobiti posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Školovanje jednog doktora košta oko 30.000 evra. Ipak, mnogi u potrazi za poslom i izvesnijom egzisencijom odmah po završetku fakulteta odlaze iz zemlje. Procenjuje se da godišnje tako gubimo najmanje 400 lekara. Ministar Zlatibor Lončar kaže da će u narednih par nedelja posao dobiti 100 najboljih studenata koji su zavrišili medicinu u protekle dve i po godine. Kako je naglasio, pored posla svršeni studenti će dobiti i mogućnost specijalizacije i upisa doktorskih studija da bi država zadržala najbolje u Srbiji.

Kaže da će se obaviti pojedinačni razgovori sa kandidatima, te da će se ministarstvo potruditi da izađe u susret njihovim željama, vezanim za izbor specijalizacije i u kojim zdravstvenim ustanovama žele da rade. Ukoliko želje ne budu mogle da im se ispune, dodaje, biće im ponuđene druge opcije.

-Na nama je velika odgovornost, kakvu selekciju kadrova sada napravimo tako će nam biti zdravstvo u budućnosti. Za narednih 10, 15 godina oni treba da preuzmu sve važne funkcije- rekao je Lončar.

Što se tiče dinamike zapošljavanja, Lončar je rekao da je sa medicinskim fakultetima dogovoreno da im na svakih šest meseci pošalju 50 najboljih studenata.

Leave a Comment