Svet

Penis i mošnice prvi put transplantirani

penis

U bolnici Džons Hopkins u američkom gradu Baltimoru vojniku, koji je ranjen u eksploziji u Avganistanu, urađena je prvi put na svetu kompletna transplantacija penisa i mošnica, bez testisa.

Transplantacija penisa i mošnica,  trajala je 14 sati, donator je bila preminula osoba, a ranjeni vojnik, koji je tražio da ostane anoniman, oporavio se od operacije i očekuje se da će ove nedelje biti pušten iz bolnice.

-Kada sam se probudio posle operacije, konačno sam se osetio normalnije s određenim nivoom samopouzdanja-rekao je vojnik, čije državljanstvo nije otkriveno.

U saopštenju bolnice navodi se da je u timu, koji je operisao vojnika 26. marta, bilo devet plastičnih hirurga i dva hirurga urologa. Lekarski tim je izvršio transplantaciju celog penisa, mošnica bez testisa i dela abdominalnog zida.

Takođe se navodi da se očekuje da će pacijent povratiti urinarne, a na kraju i, seksualne funkcije. Međutim, kako transplantacija nije uključivala testise donatora, to znači da nije moguća reproduktivna funkcija.

Leave a Comment