Srbija

Broj obolellih od sifilisa se utrostručio

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u poslednjih deset godina broj obolelih od sifilisa se utrostručio. Na drugom mestu najčešćih polno prenosivih bolesti je gonoreja, a na trećem hlamidija trahomatis. Stručnjaci upozoravaju da do sve učestalijih seksualnih infekcija dovodi nedostatak seksualnog obrazovanja.

Nedostatak seksualnog obrazovanja za sobom, osim infekcija, vuče i druge posledice, pa tako u uzrastu između 15 i 19 godina svake godine imamo oko 5.000 neželjenih trudnoća. Mladi u Srbiji jednostavno ne koriste kontracepciju i o njoj imaju velike predrasude.

Po podacima “Batuta” u poslednje dve godine od sifilisa je obolelo oko 170 ljudi, što je tri puta više nego pre jedne decenije. Stopa incidencije infektivnog sifilisa dvostruko je viša nego pre dve godine. U protekle dve godine povećanje obolelih od gonoreje raste za 15 do 20 odsto godišnje. U porastu su i negonokokni uretritisi, a standardno su prisutne i polne bradavice ili kondilomi, infekcija trihomonasom i genitalni herpes. Posledice ovih polno prenosivih bolesti mogu biti sterilitet, komplikacije sa začećem i nemogućnost iznošenja trudnoće.

Leave a Comment