Srbija

Preventivni pregledi na Dan studenata

U Studentskom gradu su u sredu 4. aprila, povodom Dana studenata, organizovani besplatni preventivni pregledi i niz drugih aktivnosti u cilju promovisanja značaja prevencije i zdravih životnih navika za očuvanje zdravlja. U organizaciji Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, Studentskog centra i Gradskog zavoda za plućne bolesti, u krugu Studentskog grada organizovana je akcija merenja plućne funkcije, nivoa šećera u krvi, procenta masnoće, tenzije.

Osim merenja i pregleda, studenti su od lekara dobijali savete u vezi sa prevencijom, otkrivanjem i lečenjem širokog spektra bolesti, a fokus je bio na promovisanju fizičke aktivnosti i njenom uticaju na zdravlje. U krugu „Studenjaka“organizovana je promo trka u znak predstojećeg Beogradskog maratona koji je ove godine posvećen i Svetskom danu borbi protiv astme i promociji šetnji i trčanja koji dokazano pomažu u borbi protiv ove bolesti. Organizaciju ove manifestacije pomogla je farmaceutska kuća GSK.

-Pogrešno se pretpostavlja da su akademci u „najboljim godinama“ što se zdravlja tiče. Zapravo su jedna od najranjivijih kategorija stanovništva, a predstavljaju najvažniji resurs društva– kaže dr Marija Obradović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. – Jedini način da zdravstvena slika mladih ostane što lepša je da intenzivno radimo na njihovoj edukaciji i obezbedimo im pristup zdravstvenoj zaštiti koji će odgovarati njihovim potrebama.

Dr Obradović podseća da gotovo 120.000 studenata koristi usluge Zavoda i da se tako na jednom mestu i organizovano prati zdravstveno stanje populacije akademaca iz godine u godinu i na osnovu podataka koji se „sakupljaju“ i kretanju patoloških promena i pojava usmeravaju se preventivne (i kurativne) aktivnosti Zavoda.

-Ono što je najvažnije, mladi ljudi uče o načinima da svoje zdravlje čuvaju najbolje moguće do kraja života, a doba studiranja je optimalno za tako nešto – kaže dr Obradović.

Zavod za zaštitu zdravlja studenata organizovaće i niz drugih manifestacija u narednih pola godine,a najznačajniji će biti „Karavan zdravlja“ –  jednonedeljna gostovanja lekara u svih 11 studentskih domova u Beogradu.

Leave a Comment