Srbija

Prejedanje dovodi do oscilacija šečera u krvi

Česta prejedanja ili gladovanja, preterana ili nikakva fizička aktivnost, neredovni ili obroci puni ugljenih hidrata, sve ovo dovodi do čestih osilacija nivoa šećera u krvi. Varijabilnost glikemije postoji i kod potpuno zdravih ljudi ali se kreće u dozvoljenim fiziološkim okvirima. Međutim, kod obolelih od dijabetesa te promene su češće i mnogo izraženije.

Endokrinolozi navode da se kada je nivo šećera u krvi veoma nizak osećaju glad, drhtavica, hladno preznojavanje, konfuzije i drugi simptomi hipoglikemije koja može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Kada je nivo šećera u krvi veoma visok javljaju se povećana žeđi i apetit, učestalo noćno mokrenje i drugi simptomi hiperglikemije koja može prouzrokovati invaliditet ili komu.

-U toku dana mogu nekoliko puta da se smenjuju epizode hipo i hiperglikemije. Zbog tih oscilacija nivoa šećera u krvi pojačava se apetit, tako da je gojenje veoma prisutno kod pacijenata sa varijabilnom glikemijom”, objašnjava profesor doktor Aleksandar Đukić, endokrinolog Kliničkog centra Kragujevac.

-Razlog zbog čega mi uopšte pokušavamo da dobijemo dobar stepen glikoregulacije je sprečavanje pojave i usporavanje razvoja hroničnih komplikacija dijabetesa koji su odgovorni za invaliditet kod pacijenata. Praktično, velika varijabilnost ubrzava pojavu i mikro i makrovaskularnih komplikacija, dakle komplikacija na malim i velikim krvnim sudovima, i na taj način omogućava razvoj invaliditeta-upozorava doktor Đukić.

Sprečavanje varijabilnosti šećera u krvi je u nadležnosti kako pacijenata tako i lekara. Uopšte, ceo proces lečenja je jedan veliki dogovor između pacijenta i lekara i o načinu života i o načinu samokontrole, ali i o pravilnom uzimanju terapije koja je propisana.

-Pored mera koje mora sam pacijent da preduzme da bi sprečio varijabilnost vrednosti šećera u krvi a tiču se pre svega tih nefarmakoloških mera, odnosno adekvatnog načina života i adekvatne primene terapije koje mu propisujemo, jako je važan i izbor terapije. Kada govorimo o insulinskoj terapiji ona može da bude značajan izvor varijabilnosti u glikemiji i danas je pokazano da savremeni insulini, tzv analozi insulina koji su tako napravljeni da deluju na način vrlo sličan prirodnom insulinu, imaju znatno manju varijabilnost i dovode do znatno stabilnije glikoregulacij-, navodi profesor doktor Aleksandar Đukić.

Endokrinolozi savetuju i zdrave osobe a naročito obolele od dijabetesa da tokom predstojećih praznika budu umereni u konzumiranju slatkiša i hrane bogate ugljenim hidratima, da ne zapostave redovnu fizičku aktivnost i samokontrolu, pridržavaju se propisane terapije i saveta ordinirajućih lekara, jer varijabilnost glikemije može u krajnjoj meri biti opasna po život.

Leave a Comment