Srbija

Teško obolelim pacijentima dostupne svetske klinike

Srbija je postala deo međunarodne mreže u kojoj su obolelima dostupne klinike širom sveta, pa su time šanse za ozdravljenje veće. Lečenje matičnim ćelijama polako postaje realna opcija i u Srbiji. Fami Cord grupa, najveća te vrste u Evropi koja udružuje banke matičnih ćelija, čitav postupak lečenja organizuje uz pomoć fondacije Bio Save.

-Naš dolazak u Srbiju i saradnja sa ‘Bio Save fondacijom’ označava novu priliku i otvaranje vrata svima u Srbiji da se na nov način bore sa teškim bolestima, da dobiju priliku da ih izleče. Najvažnije je to što mi činimo terapije i matične ćelije dostupnim. Ovo je posebna vrsta ćelija koja se može naći u bilo kom delu tela, one su univerzalne ćelije i naše telo je puno matičnih ćelija, ali su najbolje one najmlađe- objašnjava Jakub Baran iz kompanije Fami Cord.

Mreža koja povezuje Srbiju i bolnice u kojima je transplantacija moguća prostire se širom Evrope i drugih kontinenata. Neki će već moći da dobiju priliku za izlečenje.

Matične ćelije leče u polju neurologije, pre svega, dečje, celebralnu paralizu, a dobre rezultate daje i kod autizma. Ipak, lekari su iskreni. Iako to relativno novo polje medicine donosi nova rešenja, i veće šanse za ozdravljenje, procenat mogućnosti da matične ćelije ne deluju, postoji.
Oko pet odsto parova u Srbiji zamrzava matične ćelije. Trenutno su u izgradnji dve javne banke za njihovo čuvanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Prva

Leave a Comment