Srbija

O trošku države lekovi za Hepatitis C i Morkio sindrom

Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje potvrdili su da će najkasnije za mesec dana neophodnu terapiju dobiće oboleli od Morkio sindroma, a sa predstavnicima četiri farmaceutske kompanije dogovoreno je da najsavremeniju terapiju o trošku države počnu da dobijaju i oboleli od hepatitisa C. Plan za Centralizovanu javnu nabavku novih lekova usvaja se u četvrtak.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje potvrđuju i da je prvi put obezbeđena terapija za lečenje Batenove bolesti, koju pacijenti ni u mnogo bogatijim zemljama ne dobijaju o trošku države, a sa predstavnicima četiri farmaceutske kompanije dogovoreno je da najsavremeniju terapiju, koja donosi potpuno izbacivanje virusa, počnu da dobijaju oboleli od hepatitisa C.

-Farmaceutske kompanije su dale jako dobru ponudu, tako da će sada taj predlog posebnih ugovora ići na centralnu komisiju, i mi se nadamo da će i pacijenti oboleli od hepatitisa C dobiti savremenu terapiju. To je oko 60 pacijenata, s tim što, ukoliko se pojavi veći broj, farmaceutske kompanije će omogućiti da se i oni leče, sve su dale i donacije testova koji moraju da se urade pre tarapiju- kaže doktorka Škodrić.

Iz Fonda i Ministarstva zdravlja najavljuju da će ubuduće Centralna komisija za lekove zasedati jednom mesečno, da će farmaceutskim kompanijama biti omogućeno da tokom cele godine podnose zahteve za stavljanje inovativnih lekova na listu, a ne kao do sada jednom godišnje.

Njihovi zahtevi razmatraće se svaka tri meseca, a lista lekova proširivati u skladu sa finansijskim sredstvima Fonda. Pacijenti u Srbiji očekuju da će inovativni lekovi i do njih i na listu lekova dolaziti mnogo brže nego do sada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTS

Leave a Comment