Svet

Test krvi otkriva osam kancera

Novi test krvi mogao bi da otkrije čak osam vrsta čestih karcinoma u ranom stadijumu razvoja, pre nekontrolisanog širenja, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Science.

Takozvana tečna biopsija pomogla je da otkriju tumori u 70% slučajeva kod više od 1.000 pacijenata s karcinomima u ranim stadijima. Test traga za mutiranom DNK i proteinskim biomarkerima povezanim s rakovima debelog creva, dojke, jetre, pluća, jednjaka, jajnika, gušterače i želudca.

– Po prvi put vidimo potencijalni test krvi koji može da otkrije mnogo vrsta nezgodnih karcinoma za koje smo, do sada, trebali da  čekamo prve simptome i koje bi pritom najčešće bili  kasno dijagnostifikovani- rekao je profesor Peter Gibbs s Instituta Eliza i Walter u Melburnu, koji je radio na testu.

Radi se o opasnim karcinomima koji u mnogo slučajeva, poput raka gušterače, nemaju nikakve simptome dok bolest ne uznapreduje do tačke gde su šanse za preživljavanje veoma male.

Test, koji su razvili naučnici sa Univerziteta Johns Hopkins u SAD-u, trenutno se isprobava na još 10.000 ljudi. Gibbs navodi da će cena testiranja biti oko 1.000 dolara po pacijentu.

– Naravno, očekuje se da će sa porastom proizvodnje, testiranje vremenom postati sve jeftinije. Nadamo se da će cena pasti na nekoliko stotina dolara- kazao je Gibbs.

Leave a Comment