Srbija

Batut: Od malih boginja obolelo 949 osoba

malih boginja

U Srbiji je prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut od početka oktobra 2017. godine, do danas registrovano 949 obolelih od malih boginja, od kojih je 435 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina, a najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba, oko 93 odsto je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 124 obolele osobe.
Tokom ova tri meseca epidemije, utvrđena su dva smrtna slučaja zbog komplikacija. Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti.

U Srbiji se intenzivno sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do navršenih 14 godina.

Leave a Comment