Srbija

Od HIV-a ove godine obolelo 105 osoba

Od januara do novembra ove godine dijagnostikovano 105 osoba novoobolelih od HIV-a, navedeno je na konferenciji za štampu povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv SIDE u Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

U Srbiji od 1985. godine do danas, registrovano 3.585 osoba inficiranih HIV-om, od kojih 1. 884 njih obelelo, a 1.105 osoba umrlo od te bolesti. Kako je navedela epidemilog Danijela Simić seksualni čin je i dalje je dominantan uzročnik prenosa HIV, a posebno nezaštićeni analni seksualni odnosi. U Srbiji trenutno živi 2. 369 osoba inficiranih HIV-om, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1.000 osoba ne zna da je inficirano.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović kaže da Svetska zdravstvena organizacija želi da do 2020. godine ide ka cilju da se 90 odsto obolelih dijagnostikuje, isto toliko pristupi lečenju i da se u 90 odsto slučajeva postigne rezultat smanjenja i prenosa infekcije na druge, objasnila je ona.

U Batutu ističu da je trenutno je oko 1.500 pacijenata na lečenju, a primenjuje se kombinovana terapija koja je relativno savremena.

Inače, Batut u saradnji sa regionalnim institutima za javno zdravlje, ministarstvom zdravlja i kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, u 36 gradova sprovodi program besplatnog testiranja, edukacije i savetovanja stanovništva.

Leave a Comment