Srbija

Epidemija malih boginja pod kontrolom

Male boginje

Direktor Klinike za infektivne bolesti dr Goran Stevanović da je u toj ustanovi smešteno osam pacijenata koji su oboleli od malih boginja kod kojih je došlo do komplikacija u vidu upale pluća. Male boginje spadaju u kategoriju izuzetno zaraznih bolesti pa se može očekivati veći broj obolelih, ali kako ističe dr Stevanović, epidemija je u ovom trenutku pod kontolom.

Dr Stevanović je dodao da je jedna pacijentkinja smeštena na jedinici intezivne nege iz preventivnih razloga, dok su ostali oboleli na kliničkim odeljenjima

-Radi se samo o težoj formi upale pluća kod pacijentkinje koja već ima neke ranije faktore rizika, pa je više iz preventivnih razloga u jedinici intezivne nege da bi moglo da se na vreme odreaguje ako bi nastavile stvari da se komlikuju, ali za sada je njeno stanje sasvim stabilno- objasnio je Stevanović.

Ukazao je da među pacijentima ima medicinskih radnika. Budući da male boginje spadaju u kategoriju izuzetno zaraznih bolesti i da se šire u talasima, Stevanović je naveo da možemo očekivati povećan broj obolelih, ali da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom.

-Možemo očekivati da bi broj obolelih možda čak mogao i da se poveća. Epidemija je u ovom trenutku pod kontrolom, ali kako će se dalje širiti zavisi od toga do koje osetljive populacije će virus dospeti. U slučaju da bude veći broj obolelih sistem je u popunosti spreman, imali smo takvu situaciju i sa malim boginjama i sa nekim drugima agensima kao što je bio pandemijski grip. Sistem se prilagođava, sve službe koje su uključene u ovu priču su spremne i mogu da reaguju- zaključio je Stevanović.

Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji je registrovano 165 obolelih od malih boginja, najmlađi pacijent ima tri meseca, a najstariji 48 godina. Vakcina ima dovoljno, a raste i broj vakcinisane dece.

Izvor: RTS

Leave a Comment