Apoteke

Homeopatijom do uspeha

Zelena apoteka počela je da radi 2000. godine, s namerom da pacijentima osim lekova klasične alopatske medicine, obezbedi i zdrave alternative kao što su homeopatski i ajurvedski lekovi. Zelena apoteka je zdravstvena ustanova koja obavlja promet gotovih lekova i izrađuje magistralne preparate po receptu lekara. Apoteka poseduje i laboratoriju za izradu homeopatskih preparata, za koju je 2006. godine dobila odobrenje Ministarstva zdravlja, i po tome je jedina u Srbiji. Homeopatske lekove izrađuju ručno, po propisima nemačke farmakopeje

Homeopatsku izradu proširili su na izradu polaznih supstanci za homeopatske lekove. Tome posvećuju veliku pažnju kako bi se obezbedio kvalitet originalnih ručno izrađenih homeopatskih lekova.

Na početku, kako za Pharma network kaže mr farm. Nada Davidovac, vlasnica apoteke, naziv je izazivao zabune kod pacijenata jer su mislili da je reč o biljnoj apoteci. Ipak, dugogodišnjim zalaganjem, brojnim marketinškim aktivnostima, kvalitetom i širokim asortimanom, uspeli su da se izbore za svoje mesto na tržištu, tako da sada nema zabune.

– Apoteka je registrovana kao zdravstvena ustanova, ali još uvek nismo odlučili da sklopimo ugovor sa Fondom o izdavanju lekova na recept – kaže mr farm. Nada Davidovac.

Naša sagovornica se već 13 godina bavi homeopatijom. Završila je LICH ( London International Coledge of Clasical Homeopathy) i Belgijsku školu u Novom Sadu, kao i nemačke kurseve A, B, C i D na Medicinskom fakultetu u Beogradu. To je razlog zbog kojeg je u njenoj apoteci glavni akcenat upravo na homeopatskim lekovima. Ipak, kako kaže, homeopatija kod nas još uvek nije dovoljno razvijena, jer zahteva potpuno drugačiji pristup lečenju.

– Homeopatija leči pacijenta, a ne bolest. Homeopatski lek podstiče isceliteljsku moć organizma i jača njegovu sposobnost da se izbori sa bolešću. U homeopatiji često manje znači više. To znači da je često za izlečenje pacijenta dovoljno svega par granulica pažljivo izabranog homeopatskog leka. Ovi lekovi se koriste u veoma malim količinama, isključivo po potrebi. Tražnja za homeopatskim lekovima povezana je sa nivoom znanja o homeopatiji i svesti o tome kako homeopatsko lečenje funkcioniše i koje se tegobe mogu lečiti u apoteci – ističe mr Davidovac.

S obzirom na te različitosti, kako kaže, zaposleni u apoteci svakodnevno se trude da pomognu pacijentu, nekada konkretnim lekom, a nekada savetom, u nameri da mu približe ovu granu komplementarne medicine.

– Proširili smo apoteku, tako da sada imamo više mogućnosti za izradu kvalitetnih homeopatskih lekova, jer je metoda izrade, iako jednostavna, ipak zahtevna. To nam je omogućilo da proširimo ponudu homeopatskih proizvoda, tako da su pacijenti koji žele da se prirodno leče, u mogućnosti da kod nas kupe lekove prve pomoći za mnoge svakodnevne tegobe. Tako je moguće opremiti se homeopatskim lekovima za godišnji odmor, pripremiti se za porođaj, za hiruršku intervenciju, podstaći srastanje kostiju, i sve to na prirodan način. Za sve ove situacije izrađujemo homeopatske setove prve pomoći – objašnjava naša sagovornica.

Takođe, ističe ona, pacijentima obezbeđuju i lekove po preskripciji homeopate.

Međutim, postoje i situacije gde je bolest prešla u hronično stanje ili je životno ugrožavajuća za pacijenta i u tim situacijama pacijenta upućuju homeopati i/ili lekaru na konsultaciju.

Homeopatija je holistička metoda, što znači da se pacijent posmatra kao celina. Bolest je posledica disharmonije, neravnoteže u organizmu, pa se homeopatskim lekom deluje na taj centralni poremećaj u organizmu. Dobar homeopatski lek otklanja ovaj poremećaj i dovodi do nestanka simptoma bolesti i do izlečenja.

Iz ponude homeopatskih lekova koji se mogu naći u novosadskoj Zelenoj apoteci, izdvajaju se Bahove kapi koje pomažu u regulaciji emotivnih stanja, kao što su strahovi, depresivnost, nedostatak samopouzdanja. One, kako objašnjava naša sagovornica, deluju na emotivna stanja i na taj način pomažu da se reguliše i fizičko stanje. Takođe, interesantne su i Šuslerove soli, biohemijske soli koje su homeopatski pripremljene i nadoknađuju organizmu minerale, što dovodi do olakšanja i izlečenja određenih oboljenja. Homeopatskih lekova ima izuzetno mnogo, barata se sa oko 6.000 lekova koji su u upotrebi.

– U homeopatiji se često lekovi određuju individualno, za pacijenta, tako da izrađujemo homeopatske lekove za individualne potrebe pacijenata, što za nas predstavlja veliki rad, ali i izazov. Osnovne homeopatske lekove imamo uvek spremne. S obzirom da sve lekove izrađujemo ručno, a to zahteva dosta vremena, neki lek pravimo i po nekoliko dana. Naši pacijenti to znaju i cene i spremni su da sačekaju da bi dobili originalan ručno izrađen homeopatski lek – ističe mr farm. Nada Davidovac.

Kada je reč o magistralnim lekovima, naša sagovornica ističe da apoteka ulaže trud da supstituiše preparate koji su deficitarni na tržištu, što pacijenti prepoznaju i cene.

– Orijentisani smo na izradu magistralnih lekova za dermatologiju i ginekologiju. Pacijenti nam dolaze pošto ih upute dermatolozi, zbog širokog asortimana preparata koje izrađujemo: preparate za šugu, šampon za mikoze, mast za hemoroide Zelene apoteke i druge proizvode – kaže mr Davidovac.

– Takođe, izrađujemo i preparate za negu kože lica i tela, koji su prepoznatljivi zbog pristupačne cene i kvaliteta – objašnjava vlasnica Zelene apoteke.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi zaposlena su tri farmaceuta i tri farmaceutska tehničara. Stručni kadar ovde ističu kao jedan od glavnih aduta apoteke, a stručnost i profesionalizam kao svoju komparativnu prednost nad drugim apotekama, ali i nad trgovačkim lancima koji u svojoj ponudi imaju raznovrsne kozmetičke i dijetetske preparate.

– Svaka apoteka je u prednosti ukoliko razvija stučnost i znanje. Pacijent može pronaći sve informacije o lekovima na internetu, ali teško može da napravi pravi izbor leka. Zato je uvek bolje posavetovati se sa farmaceutom. Naši farmaceuti su zbog toga uključeni u lečenje pacijenata i uvek su tu da ih posavetuju. Pacijenti uvažavaju naše mišljenje i rado nas saslušaju – ističe mr farm. Davidovac.

Naša sagovornica kaže da imaju odličnu saradnju sa dobavljačima lekova. Jedan od problema današnjeg doba, prema njenim rečima, predstavlja poplava preparata iste namene i sličnog sadržaja, koji stvaraju širok asortiman, ali suštinski ne doprinose kvalitetu lečenja pacijenata. Znanje i stručnost farmaceuta, međutim, može da pomogne pacijentu da se izbori u tom mnoštvu.

– Naši faramaceuti su tu da uvide inkompatibilnosti ili neadekvatne kombinacije lekova. A saradnjom sa lekarima možemo da utičemo na to što pacijent koristi. Apoteka je prva linija zdravstvene zaštite, jer pacijent sa lakšim vidom bolesti može da se obrati farmaceutu za savet – ističe naša sagovornica.

Za sada, kako kaže, posluje samo jedna Zelena apoteka u Novom Sadu i veoma su zadovoljni poslovanjem.

– Dugo smo razmišljali o tome da li da otvorimo još nekoliko apoteka. Ipak, odlučili smo da za početak proširimo ovu jednu. Napravili smo nove laboratorije za izradu magistralnih i homeopatskih lekova, jer laboratorije za proizvodnju ovih lekova moraju biti odvojene. Ipak, nije isključeno da ćemo se u budućnosti proširiti i možda otvoriti još Zelenih apoteka – kaže mr farm. Davidovac.

U Zelenoj apoteci se, prema njenim rečima, pored svih navedenih proizvoda mogu naći i ajurvedski preparati, eterična ulja i prirodna kozmetika. Pacijenti ih, kažu, prepoznaju zbog kvalitetnih sastojaka koje koriste u pripremi magistralnih i homeopatskih lekova, ali i zbog pristupačnih cena. Još jedna od prednosti ove apoteke jeste i to što se pacijenti mogu posavetovati sa farmaceutima i preko interneta, a na isti način mogu i da naruče sve lekove, koji će im biti dostavljeni na kućnu adresu.

Leave a Comment