Srbija

Pacijentima obolelim od psorijaze neophodna biološka terapija

Udruženje Pacijenti protiv psorijaze-3P i dermatolozi uputili su apel svim nadležnim institucijama da se poboljša lečenje pacijenata od psorijaze u Srbiji. Psorijaza se u Srbiji leči lekovima koji su u primeni 30 i više godina, a imaju mnogo neželjenih efekata.

U našoj zemlji pacijentima o trošku RFZO nije dostupna biološka terapija koja je spas za ove pacijente. Biološki lekovi dramatično umanjuju simptome bolesti i popravljaju kvalitet života. Pasorijaza nije kako se to često misli samo kozmetički problem. Ona je često povezana i sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom ali i depresijom i anksioznošću, istakli su prof. dr Željko Mijušković, sa Klinike za kožne i polne bolesti VMA, predsednik Udruženja dermatologa Srbije, i dr Predrag Majcan, sa Odeljenja za dermatovenerologiju KBC “Zvezdara.

-Svetske studije pokazale su da osobe sa psorijazom žive u proseku tri do četiri godine kraće u odnosu na opštu populaciju. Nažalost, savremena biološka terapija, koja je visokoefikasna, bezbedna i poboljšava i zdravstveni i društveni život obolelog, ne nalazi se na listi lekova čije korišćenje pokriva RFZO- rekao je dr Mijušković.

Oboleli od psorijaze zbog svojih promena na koži često se suočavaju sa problemima i u svakodnevnom životu. Svaki peti pacijent je stigmatizovan i izopšten iz društva u manjoj ili većoj meri, zbog psorijaze.

-Oboleli od psorijaze suočavaju se i sa stigmatizacijom i diskriminacijom koje im dodatno otežavaju svakodnevni život. Pošto su promene na koži vidljive, pacijenti imaju niz problema na primer pri zapošljavanju-objasnio je dr Majcan.

Vladimir Kecić, predstavnik Udruženje pacijenata 3P, poslednjih godina zahvaljujući donacijama prima biološku terapiju.

-Ja sam sada zdrav čovek, normalno živim i funkcionišem, čak sam se i zaposlio. Apelujem na državu da kod pacijenata sa umrerno teškom i teškom psorijazom, kod kojih ne reaguju standardna terapija, omogući biološka terapija, koja veoma brzo deluje-isatako je Kecić.

Iz ovog Udruženja napominju da je istraživanje u Španiji pokazalo da se na svaki uloženi evro u biološku terapiju psorijaze vrati četiri jer se na taj način omogući neometano funkcionisanje obolelelog, ali i spreče kardiovaskularna oboljenje ili šećerna bolest.