Svet

Smrzavanjem nerva do vitke linije

U jeku priprema za leto žene se na različite načine dovijaju da dođu do idealne težine. Kako bi ostvarili želje žene naučnicu su razvili novu metodu mršavljenja. Naime, smrzavanjem nerva, koji do mozga prenosi signale da smo gladni, dovodi do toga da se smanji apetit i tako pomogne mršavljenju.

 

U istraživanju o alternativnom pristupu mršavljenju, doktor Dejvid Prologo, radiolog sa Univerziteta Ejmori, i njegove kolege zamrzli su određeni nerv kod 10 osoba sa značajnim viškom kilograma. Njihov indeks telesne mase bio je između 30 i 37 i nisu ispunjavali uslove za želudačni bajpas. Igla kojom su ciljali nerv, navođeni CT-om, bila je ispunjena gasom koji zamrzava iglu i okolne nerve, piše magazin Tajm.

 

Doktor Prologo kaže da zahvat traje 30 minuta i da je bezbolan. Ista vrsta zahvata koristi se na različitim nervima za suzbijanje hroničnog bola. Početno ispitivanje je pokazalo da se osobama smanjio apetit, dok su pojedini i smršali. Oko 53 odsto je imalo znatno manji apetit, 30 odsto manji apetit, a 17 odsto je reklo da oseća tek nešto manju glad.

 

Ljudi su u proseku izgubili 3,6 odsto početne težine i smanjili indeks telesne mase za 14 odsto. Popratnih pojava zamrzavanja nerva nije bilo. Doktor Prologo kaže da je njegov zahvat koristan kod veoma gojaznih ljudi, koji se bore sa dijetama i ne uspevaju da smršaju. Napravljen je tako da restrikciju kalorija učini podnošljivijom. Zahvat, međutim, nema trajni učinak, navodi Tajm.

 

Nerv će se oporaviti i nastaviti da raste, otprilike, jedan milimetar dnevno, a do pune veličine će mu trebti 12 meseci. Doktor Prologo, međutim, objašnjava da je potrebno napraviti obimnije studije, sa više učesnika, kako bi procedura mogla bolje da se razume i kako bi se videlo da li može da deluje na trajan način.

 

 

 

 

 

Izvor: B92