Srbija

Od raka dojke godišnje oboli 4.600 žena

Srbija je današnji dan ponovo dočekala sa alarmantnom statistikom. U našoj zemlji od raka dojke godišnje oboli oko 4.600 žena, a 1.600 umre. Dakle, svaka osma žena koja ima rak dojke izgubi bitku sa tom bolešću.

U saradnji Fonda B92 i kompanije Avon, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, obeležen je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke tribinom na kojoj su se svi govornici, eminentni stručnjaci rekli da je glavni izazov neophodnost podizanja svesti žena o važnosti samopregleda i pregleda, jer je rak dojke izlečiv u 90% slučajeva, ako se otkrije na vreme.

-Želim da skrenem pažnju na jedan drugi statistički podatak, a to je da se 2017. godine od 120.000 žena pozvanih na besplatan mamografski pregled, odazvalo njih svega 45.000. Dakle, nešto više od 30%. S druge strane, nedavno je postavljen pokretni mamograf ispred RTS-a i primorani smo da produžimo njegov boravak tamo zbog ogromnog interesovanja naših sugrađanki. To su dva apsurda sa kojim se susrećemo u ovom našem radu – da se žene ne odazivaju na pozive kada ih dobiju i da ne mogu da stignu na red kada se organizuje tematska akcija. Hajde onda da o našem zdravlju, ne mislimo kampanjski, već svakodnevno i na vreme. S tim u vezi, država, odnosno Ministarstvo zdravlja formira poseban tim koji će da se bavi ovom temom i koji će da organizuje i prati oba pokretna mamografa na teritoriji cele Srbije do kraja ove godine, ali i narednih godina. Zaposlićemo desetak mladih radiologa koji su pri kraju specijalizacije da se bave samo ovim pregledima i radom na pokretnim mamografima, kao i odgovarajući broj tehničara. Pored toga, obezbedili smo i najsavremeniju terapiju za obolele od raka dojke, ali i dovoljan broj aparata za radioterapiju – izjavio je ovom prilikom ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar.

Govoreći o najčešćem zloćudnom tumoru kod žena, prof. dr Radan Džodić je istakao važnost redovnih lekarskih pregleda:

-Rano otkriven rak dojke je izlečiva bolest, stoga je neobično važno da se žene odazovu na organizovani skrining – pregled, kako bi se otkrila bolest u fazi kad nije opipljiva pregledom, ali izlečiva operacijom i dodatnom dijagnostikom. Rano otkriven rak dojke najčešće znači i očuvanje obe dojke, kao simbol ženske lepote.

 

Prim. dr sci. med. Verica Jovanović, v.d. direktor Instituta Batut i šefica kancelarije za skrining u svom govoru istakla:

-Prema procenama Globokana, Republika Srbija je, po smrtnosti od raka dojke, na drugom mestu u Evropi. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je prepoznalo potrebu za programom ranog otkrivanja raka i od početka organizovanog skrininga raka dojke do kraja 2017. godine otkriveno je ukupno 776 karcinoma dojke.

 

Danas, kada je ova bolest i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji i svake godine pogodi blizu 4.000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1.600 njih godišnje izgubi bitku za život, od izuzetnog je značaja da se poruka da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme pošalje što dalje. Deleći svoja iskustva, žene koje su se uspešno izborile sa rakom dojke i koje su nastavile da pomažu drugim pacijentkinjama, imaju značajnu ulogu u podizanju svesti javnosti o ovoj temi.

 

-Ove žene ogoljavaju svoj život, pričaju o strahovima, ali i o svojim velikim pobedama u toj borbi. Govore o važnosti odziva na skrining, obučavaju samopregledu, hrabre zdrave da preuzmu odgovornost i kontrolišu svoje zdravlje. One zastupaju prava pacijenata i bore se za kvalitetnije lečenje i život dostojan čoveka posle dijagnoze. One su Milunke Savić novog doba– navela je Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra “Milica”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: B92