Srbija

Obolelima od HOBP dostupan inovativni lek o trošku RFZO

Stručni skup “Novi pogledi na lečenje hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP)” okupio je u Belexpocentru zdravstvene radnike posvećene lečenju respiratornih organa, povodom pokretanja inovativnog leka za terapiju HOBP. Ovaj lek predstavlja prvu fiksnu kombinaciju dva različita bronhodilatatora na našem tržištu u jednom inhaleru i svim pacijentima je dostupan o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) uz participaciju od 35 odsto od ukupne cene leka.

Lek je jednostavan za upotrebu jedan udah se izima jednom dnevno. HOBP počinje da se razvija još u detinjstvu, ali se simptomi najčešće javljaju kod osoba između 40. i 50. godine života. Ova bolest pogađa između 10-12 odsto od ukupne populacije i procenujje sa da u svetu od nje boluje oko 380 miliona ljuda, a da bitku sa ovom bolešću godišnje izgubi oko 4,2 milona.

Procenuje se da u Srbiji od ove bolesti boluje oko 600.000 ljudi i da je ona peta po smtrnosti. Prema rečima Branislave Milenković, zamenice direktora Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije, glavni uzročnik HOBP su pušenje i zagađen vazduh.

– Inovativna terapija, koja podrazumeva da pacijent jednom dnevno uzima dva različita bronhodilatatora, u jednom inhaleru, pokazala je bolje rezultate u odnosu na raniju terapiju, jer je smanjeno napredovanje bolesti – rekla je Milenković.

Kako je dodala poseban problem kod ove bolesti mogu da bu teška pogoršanja, a ovaj inovativni lek uticao je na to da se ona ublaže.

Leave a Comment