Srbija

Veliki odziv pacijenata na besplatne preventivne preglede

pacijenata

U prvoj akciji besplatnih pregleda, lekari širom Srbije primili su 6.195 pacijenata. Zbog tegoba, ili preventivno, u 58 bolnica, u beogradskim kliničko-bolničkim centrima, i u kliničkim centrima u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, pregledali su se i oni građani koji nemaju zdravstvene knjižice.

Pored onih koji su danas redovno bili u dežurstvu, u skoro 60 zdravstvenih ustanova ova nedelja bila je radna – vanredno. Na poslu i lekari i direktori i pomoćnici. Građani su zadovoljni i voleli bi, kažu, da se ovakva akcija organizuje svakog meseca.

– Da i mi konačno uđemo u neke trendove koji postoje u svetu a to je prevencija, što je jako bitno za zdravstvo i za odvajanje novca jer ako u startu imate u nekom preventivnom pregledu saznanje, mnogo je lakše sprečiti nego lečiti – objašnjava direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović.

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković kaže da su dobro organizovani.

– Imamo pet specijalističkih ambulanti, lekare na specijalizaciji, koordinacija je dobra, a čekanja nema- rekla je Zdravkovićeva.

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević ističe da, ukoliko lekari otkriju da neki pacijenti imaju dijabetes ili neko drugo oboljenje, zovu ih i zakazuju dodatne preglede. Da li zbog toga što nemaju zdravstvenu knjižicu, ili zbog toga što se u mnogim zdravstvenim ustanovama i na ove preglede čeka, tek do 12 časova pregledano je oko 4.000 građana.

– Mi se na ovome ne zaustavljamo, kada budemo videli rezultate procenićemo šta će biti sledećeg meseca tema pregleda- kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.