Srbija

Formirana Komisija za borbu protiv korupcije u zdravstvu

Komisija

Ministarstvo zdravlja formiralo je Komisiju za borbu protiv korupcije i novi petočlani antikorupcijski tim. Komisija će imati široka ovlašćenja, a njen zadatak će biti da se korupcija iskoreni u skladu sa planom “Nulta tolerancija prema korupciji u zdravstvu”.

Kako je rečeno u Ministarstvu zdravlja, Komisija bi trebalo da sprovede sve aktivnosti vezane za suzbijanje korupcije i svih vidova zloupotreba. Na čelu Komisije će biti Vesna Dimitrijević iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Biće pojačana kontrola velikih javnih nabavki prilikom kupovine medicinske opreme, lekova, sanitetskog materijala, izvođenja građevinskih radova. Nijedan dinar budzetskih para neće smeti da se potroši a da se ne zna za šta je potrošen – rekla je Dimitrijević.

Prema njenim rečima, odmah će se ući u proveru lista čekanja na operacije u pojedinim bolnicama.

– Odlaganje hirurških intervencija i pružanje zdravstvenih usluga ponekad može biti indirektan način da se pacijent pritisne i primora da da novac. Zato ćemo akcenat staviti na taj deo, ali i na traženje i primanje novca za zaposlenje na privilegovana radna mesta ljudi koji su nestručni i nemaju adekvatno obrazovanje – navodi Dimitrijević.

Petočlani tim proveravaće i povezanost medicinskih radnika u državnim ustanovama sa kolegama u privatnoj praksi da bi se ustanovilo da li postoji slanje pacijenata u privatnu kliniku ili laboratoriju, odnosno da li se namešta posao privatnim ordinacijama i bolnicama.

 

 

 

Izvor: Blic