Farmaceutska industrija

Država prodaje Galeniku za jedan evro

Galenika

Ministarstvo privrede raspisalo je danas tender za prodaju farmaceutske kompanije Galenika, a početna cena za sve zainteresovane iznosi 25 miliona evra na ime duga za banke, plus jedan evro kao početnu cenu za javno nadmetanje.

Očekuje se da nekadašnji gigant novog vlasnika dobije do nove godine. Kompanija će zainteresovanim kupcima biti ponuđena za 25 miliona evra, koliko iznose dugovi bankama, i za kupoprodajnu cenu od jednog evra.

– To će biti javno nadmetanje uz početnu cenu od jednog evra, ali uz obavezu investitora da otkupi dug banaka za 25 miliona evra. Ukupan dug Galenike prema njima iznosi 71 milion evra, ali je sa bankama dogovoreno da se on diskontno otkupi za 25 miliona. Inače, procenjena vrednost kapitala koji se nudi na prodaju je negativna i iznosi minus 152 miliona evra. Učesnici konkursa za otkup dokumentacije treba da plate 250.000 dinara. U obzir dolaze samo investitori iz farmaceutske industrije sa godišnjim prihodom većim od 300 miliona evra – otkriva izvor Blica.

Prema njegovim rečima, rok za otkup dokumentacije je 20. septembar, a za dostavljanje ponuda 2. oktobar.

Sindikalci su uvereni da će prodaja Galenike ovaj put uroditi plodom jer je posle šest pokušaja ova kompanija očišćena od dugova. Na skupštini akcionara Galenike, polovinom avgusta, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država postala vlasnik oko 93 odsto kapitala. Predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić očekuje da će novi vlasnik poštovati dijalog i kolektivni ugovor.

Na procene da je optimalan broj radnika potreban Galenici između 700 i 900, od 1.400 koliko ih trenutno ima, Pantelić kaže da to ne oslikava pravo stanje stvari.

– Da bi se utvrdio optimalan broj radnika, poslodavac prvo mora da zna plan proizvodnje za naredni period. Za to je potrebno da se uđe u kompaniju, da se sve dobro analizira i u roku od par meseci iznesu procene – naglašava Pantelić.

 

Stečaj je izvesniji

Stručnjak za strane investicije Milan Kovačević ne veruje da će država prodati Galeniku.

– Sve je manja verovatnoća za to. Država veliko poresko potraživanje pretvara u svoj kapital, a to je sakriveni oblik uzimanja i davanja novca. Vrlo sporo rešava probleme ovakvih preduzeća, a Galenika je u jako lošem stanju. Po meni je stečaj izvesniji – kaže Kovačević.

 

 

 

Izvor: Blic